Üç aylar orucu ne zaman başlıyor, kaç gün tutulur?

12 Ocak Cuma günü başlayacak olan recep, şaban ve ramazanı kapsayan mukaddes üç aylarda, Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel geceler yer alıyor. Peki, üç aylar orucu ne zaman başlayacak? Üç aylarda oruç tutulur mu?

regaip kandili oruç tutma

2024 yılı üç aylarının yaklaşmasıyla birlikte gündemde. Diyanet İşleri, üç aylarda oruç tutulup tutulmaması ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Üç aylar orucu ne zaman başlıyor, kaç gün tutulur? Diyanet’e göre Üç Aylar orucu hakkında bilgiler!

regaip-kandili

Benzer Haberler
regaip-kandilinde-oruc-tutmak
Regaip Kandili orucu ne zaman? Kandil orucu kaç gün tutulur?
2024 regaip kandili hangi gün
2024 Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili’nin önemi nedir?
regaip-kandil-namazi-nasil-kilinir
Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır? Regaip Kandili’nde hangi dualar okunmalı?

ÜÇ AYLAR ORUCU NE ZAMAN BAŞLAR?

Feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimi olan üç aylar, 12 Ocak’ta başlayacak ve Ramazan Ayı’yla sona erecek. Diyanet‘e göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında, sağlık durumu elverdiği sürece ve gücü yettiği takdirde bireyler, nafile oruç tutma imkanına sahiptir.

ÜÇ AYLAR ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Bununla birlikte Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

regaip kandili

ÜÇ AYLAR İÇİNDEKİ ÖNEMLİ TARİHLER

Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Bölümü’nün “vakithesaplama.diyanet.gov.tr” internet adresinde yer alan bilgiye göre, üç ayların başlangıcı recep ayından bir gün önce 11 Ocak Perşembe akşamı Regaip Kandili idrak edilecek. Hazreti Muhammed’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili’nin 6 Şubat’ta ve “ramazanın müjdecisi” Berat Kandili’nin 24 Şubat’ta idrak edilmesinin ardından Müslümanlarca “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan ramazan ayı 11 Mart’ta başlayacak.
Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan’da idrak edilecek ve Müslümanlar 10 Nisan’da Ramazan Bayramı’nı karşılayacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir