Regaip Kandili orucu ne zaman? Kandil orucu kaç gün tutulur?

Regaip kandili 11 Ocak'ta idrak edilecek. Regaib kandilinin gündüzünü oruç tutarak geçirmek oldukça faziletlidir. Peki Regaip kandili orucu ne zaman, kaç gün tutulur? İşte Regaip Kandilinde oruç tutmanın fazileti

featured

Regaip kandili 11 Ocak’ta idrak edilecek. Peygamber efendimiz, bir Hadis-i şerifinde ‘Recep’in ilk Cuma gecesinden gafil olmayasınız. Zira o gece, meleklerin ‘Regâib’ ismini verdikleri gecedir.’ buyurmuştur. Regaip Kandili’nde oruç tutulur mu sorusu perşembe gecesi idrak edilecek olan kandil gecesi dolayısıyla araştırılmaya başlandı. Birçok vatandaşın ibadetleri dolayısıyla internet üzerinden cevap aradığı kandil orucu, kandil ibadetlerinin gerçekleşeceği perşembe gecesi öncesinde gündemde yer almaya başladı. Peki, Regaip Kandilinde oruç tutulur mu?

regaip kandili 2024

REGAİP KANDİLİNDE ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) demiştir.

regaip-kandili-oruç-nasıl-tutulur

Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

regaip kandili

Benzer Haberler
2023-regaip-kandili-mesajlari
Regaip Kandili’nde yapılacak en faziletli ibadetler! Regaip Kandili zikir ve duaları
2024 regaip kandili hangi gün
2024 Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili’nin önemi nedir?
regaip-kandil-namazi-nasil-kilinir
Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır? Regaip Kandili’nde hangi dualar okunmalı?
regaip-kandili-nedir
Regaip Kandili anlam ve önemi nedir? Regaip Kandili’nde ne olmuştu?

REGAİP KANDİLİ ORUCU HANGİ GÜN TUTULUR?

Regaib gecesi, Perşembe günü öğle namazından sonra başlar, imsak vaktine kadar devam eder. Günü ise Cuma günüdür, imsak vaktinden başlar ve güneş batana kadar devam eder.

Cuma günü oruç tutmak isteyenler, Perşembe Cuma veya Cuma Cumartesi günleri tutabilirler. Bu bakımdan Perşembe günü oruç tutup Cuma gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Perşembeyle birlikte, Cuma günü de oruç tutmak daha iyidir.

Yani oruç tutmak isteyenler çarşamba gecesi sahura kalkarak Perşembenin imsak vaktine kadar niyetini getirmiş olur ve Perşembe günü akşam ezanıyla birlikte orucunu açar.

İster akşam ezanını kılıp iftarını yapar, isterse de iftarını yapıp akşam namazını eder. Ardından ise Regaip Kandilinin faziletinden nasiplenmek için ibadetlerini yerine getirir. Regaip Kandili namazını kılabilir ve Kur’an-ı Kerim okuyabilir. Bu geceye ismini melekler vermiştir ve bu gece yapılacak her ibadet çok sevaptır.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir