Miraç Kandili nedir, neler yapılır? Miraç Kandili’nde yapılacak ibadetler neler?

İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" ikinci kandili olan Miraç Kandili'ni ibadetlerle geçirmek isteyen vatandaşlar, kandil günleri yapılacakları araştırıyor. Peki, Miraç Kandili'nde neler yapılır?

2024 miraç kandili

Miraç Kandili anlamı ve önemi, 6 Şubat tarihi ile beraber gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre Müslümanlar yılın ikinci kandilini Salı akşamı idrak edecekler. Hazreti Muhammed’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili’nde dualar edilecek ve tüm camilerde namazlar kılınacak. Miraç, terim olarak Hz. Peygamber’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade etmektedir. Miraç, Cenab-ı Hak’tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O’na yaklaşmaktır.

regaip-kandili-oruç-nasıl-tutulur

MİRAÇ KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam’ın rehberliğinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda “Burak” adlı binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti indirildi.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed’e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

Miracın bir diğer hediyesi ise “Âmenerrasulü” diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.

1- Miraç Kandili’nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz “Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb’in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur” buyurdu.

2- Salat ü selâm okumak.

3- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz.

4- Namaz kılmak. Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdırlar. Ayrıca tesbih namazı da kılınabilir. Ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalıdırlar.

MİRAÇ KANDİLİ’NDE OKUNACAK DUALAR VE SURELER NELERDİR?

Kur’an-ı Kerim’in onyedinci suresi olan İsrâ Suresi, Peygamber Muhammed’in (S.A.V) Miracı ile ilgili olayları anlatan ayetlere sahiptir. Bu sure, aynı zamanda “Subhân” ve “Benû İsrail” suresi olarak da adlandırılmıştır. “İsrâ” kelimesi, ayette geçen “gece yürüyüşü” anlamına gelir ve bu isim, surenin içeriğinden kaynaklanır.

İsrâ Suresi, Peygamber Muhammed’in Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği Mirac olayını anlatan ayetlere odaklanır. Ayrıca, Necm Suresi de Mirac olayına dair bilgi içeren diğer bir suredir. Bu ayetler, İslam inancında Mirac’ın önemine ve Peygamber Muhammed’in Allah’ın daveti üzerine semaya yükselmesine vurgu yapar. Müslümanlar, Mirac Kandili’nde bu sureleri okuyarak bu kutsal geceyi anlamlandırırlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir