Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi Türk mü? Selahaddin Eyyubi’nin hayatı

Mukaddes şehir Kudüs'ü fethederek yüzlerce yıllık Hristiyan hakimiyetini sonlandıran komutan Selahaddin Eyyubi'nin hangi milletten olduğu tartışmalarına son noktayı bilim insanları koydu.

Hıttin Savaşı ile Kudüs, müslümanların hakimiyetine girdiğinde orduların başında Eyyubiler Devleti’nin kurucusu Selahaddin Eyyubi vardır. Büyük komutan Eyyubi, 1138 yılında şimdiki Bağdat’ın 140 kilometre doğusunda yer alan Tikrit’te dünyaya gelmiştir. Zengi Devleti’nde kumandanlık yapan Selahaddin Eyyubi, Mısır ve Suriye’de egemen olan Eyyubiler Devleti’ni kurduğunda tarih 1171 yılını göstermekteydi.

selahaddin eyyubi kökeni

KUDÜS FATİHİ NE DEMEK?

Bu lakap Selahaddin Eyyubi’ye aittir. Kendisi, 88 yıl süre Haçlı dönemine son vererek kutsal şehir Kudüs’ü müslüman toprağı haline getirmiştir.

SELAHADDİN EYYUBİ TÜRK MÜ, KÜRT MÜ?

Selahaddin Eyyubi’nin asıl kökeni konusunda tarihçiler ihtilaflı görüşlere sahiptir. Ancak Selahaddin Eyyubi aslen Türkleşmiş kürt kökenlidir. Selahaddin Eyyubi’nin kurduğu Eyyubiler Devleti’nde halk Türklerden oluşmaktayken ordunun tamamı Türk askerlerden kurulmuştur.

Selahaddin Eyyubi’nin ölüm tarihi 1193’tür. Selahaddin Eyyubi nasıl öldü sorusu da gündemde yerini aldı. Büyük komutan Selahaddin Eyyubi savaş sırasında yaralanarak ölmüştür.

Türk tarihçi Zeki Velidi Togan, Eyyûbîlerin evvelâ Kürtleşmiş, sonra da Türkleşmiş bir Arap sülâlesinden olduğunu iddia etmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir