Aşure ayı bitti mi? Safer ayı ne zaman başlayacak, hangi gün? 2022 Safer Ayı ne yapılır?

Aşure ayının bitmesine sayılı günler varken "Safer ayı ne zaman başlayacak" sorusu sorulmaya başlandı. Aşure yapmak isteyenler aşure ayı bitti mi araştırıyor. Peki Safer ayı hangi güne denk geliyor? Safer ayında ne yapılır? İşte detaylar

featured

Safer, kamerî / hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Muharrem ayı bittiğinde Safer ayı başlar. Bu ayın uğursuzluk, bela, musibet getirdiği söylentileri dinimizce kesinlikle doğru değildir.

AŞURE AYI NE ZAMAN BİTİYOR 2022?

Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 8 Ağustos 2022 Pazartesi başladı.

Aşure dağıtımı ise muharrem ayının son gününe kadar yani 27 Ağustos 2022 Cumartesi gününe kadar yapılabiliyor.

Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.

Aşure Günü selam mesajları! En güzel Aşure Günü sözleri ve mesajları resimli 2022

 

SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2022 yılı Safer ayı 28 Ağustos 2022 Pazar günüdür.

SAFER NEDİR?

Sözlükte “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk” anlamlarına gelen safer kelimesinin kamerî takvimin ikinci ayıdır.

Meşhur yoruma göre, Câhiliye döneminde haram aylardan Muharrem’in ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı veya saldırdıkları evlerin eşyasını alıp boşalttıkları için böyle adlandırılmıştır.

Bazı kaynaklarda, safer adı kelimenin “sararmak” anlamıyla irtibatlandırılarak Câhiliye devrinde insanların yüzlerinin sararmasına yol açan veba salgınının bu aya denk gelmesiyle açıklanır.

Bazılarında ise bu ismin Araplar’ın geçimlerini teminde önemli bir yere sahip olan Yemen’deki Saferiyye adlı panayırla ilişkili olduğu, hatta bu panayırı kaçıranların aç kaldığı belirtilir. İslâmî dönemde uğursuzluk anlamının silinmesi için bu aya “saferü’l-hayr” ya da “saferü’l-muzaffer” denilmiştir.

SAFER AYI DUASI VE NAMAZI VAR MI?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir