Nilgün Marmara kimdir? Nilgün Marmara neden intihar etti?

Nilgün Marmara 13 Şubat 1958’de İstanbul’da doğdu. Balkan göçmeni bir ailenin kızı olan Nilgün Marmara evlerinde kocaman bir kütüphane ve Schubert ninnileri ile büyüdü.

featured

Ortaokul ve lise öğrenimini Maarif Kız kolejinde ve Anadolu lisesinde tamamlandı. Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde okudu.

Dış dünyası ve iç dünyası birbirinin zıttı olan iki farklı karaktere sahipti. Nilgün Marmara’nın üniversitede tez çalışması Slyvia Plath’ın şairliğinin intiharı bağlamında analizi isimli teziydi.

Büyük şairin düşüncüleri Nilgün Marmara’nın içinde özel bir yer edindi. Şiirlerinden çeviriler yaptı. Yaşama karşı ölüm temalı şiirler yazmaya başladı. Her kelimesi ayrı ayrı intihar kokuyordu.

Nilgün Marmara neden intihar etti? Ölümünün 34. yılında Nilgün Marmara’nın hüzünlü hayat hikayesi…

NİLGÜN MARMARA’NIN EDEBİ YAŞAMI

Nilgün Marmara yazdığı şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. Bitirme tezini bitirdi ve Nilgün’ün hayatında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.

Nilgün Marmara 1982 yılında Kağan Önal ile evlendi. Evleri güzel şairlerin uğrak yeri olmuştur. Ece Ayhan, Edip Cansever, Cemal Süreya, Küçük İskender, İlhan Berk, Tomris Uyar, Cezmi Ersöz gibi büyük edebiyatçılar ev toplantılarında bir araya geliyordu. Nilgün bu toplantılarda içine çöreklenmiş acı ve yalnızlığı biraz da olsa unutuyordu.

Nilgün Marmara kocasının işi nedeni ile bir süreliğine Libya’ya taşındı. Ülkenin rejimi Nilgün’ün ruhunu daha fazla boğmaya başladı. Türkiye’ye geri döndüler.

Türkiye dönüşünde psikiyatr ile görüşmeye başladı. Manik depresyon teşhisi konuldu. Her gittiği doktor yazmaya ve okumaya ara vermesini önerdi.

13 Ekim 1987’de intihar etti. Ölmeden kısa süre önce eşine tüm yazdıklarını vermişti. Eşine verdiği yazmaları Daktiloya Çekilmiş Şiirler ve Metinler olarak iki ayrı kitap şeklinde basılmıştır.

Nilgün Marmara’nın annesinin isteği ile günlükleri Kırmızı Kahverengi Defter ismi ile yayınlandı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir