Ümit Özdağ’ın yalanları bitmiyor! Şimdi de Suriyelilere ehliyet yalanı…

Irkçı Zafer Partisi’nin yalancılığıyla nam salmış Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın sığınmacılarla ilgili bir yalanı daha elinde patladı. Mersin’de yapılan ehliyet sınavına giren Suriyelilerin soru kitapçığının Arapça olduğunu söyleyen Özdağ, yeni bir provokasyona daha kalkıştı…

featured

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Mersin’de dün yapılan bir ehliyet sınavında Suriyelilere Arapça, Türk vatandaşlarına da Türkçe sınav sorularının yöneltildiğini söyleyerek, ‘’Türkiye ne zaman 2 dil oldu? Siz ne yapıyorsunuz?’’ dedi.

ÖZDAĞ’IN, SADECE TÜRKİYE’YE ÖZGÜ OLMAYAN KARARDAN HABERİ YOK

Oysa 2018’den itibaren motorlu taşıt sürücü adaylarına uygulanan teorik sınavlara yabancı uyruklu kişiler için birçok dil seçeneği getirilmişti. Arapça da bunlardan biri. Karayolu Trafiği Konvansiyonu’na göre de ehliyet alabilmek için vatandaş olma şartı yok, fakat en az altı ay süreli oturma izni gerekiyor.

Sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmayan ve birçok ülkede geçerli olan bu uygulamadan haberi olmayan Özdağ, aklı sıra yeni bir provokasyon yapmaya kalkıştı. Teyit.org ise yaptığı yayınladığı yazı ile Özdağ’ın provokasyonunu ortaya çıkardı.

İşte Özdağ’ın provokasyonunu çürüten Teyit.org’daki o bilgi…

Sosyal medyada 2018 yılından sonra Türk vatandaşı olmadan e-sınav sistemiyle Arapça dilinde sınava girilerek ehliyet alınabildiği iddia edildi.

2018’DEN SONRA TEORİK SINAVLARA DİL SEÇENEĞİ GETİRİLDİ

Türkiye’de 2018 yılından itibaren sürücü adaylarına uygulanan teorik sınavlara yabancı uyruklu vatandaşlar için dil seçeneği getirildi. 2018 yılındaki Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (MTSK) e-sınav kılavuzunda sürücü adayları için dil seçeneğinin olmadığı, sınavın yalnızca Türkçe yapıldığı bilgisi var.

2019 yılında yayınlanan kılavuzda ise e-sınav uygulamasının Türkçe yapılmasının esas olduğu belirtilmiş. Yabancı uyruklu adaylar teorik eğitimlerini sınava gireceği yabancı dillerde tamamladıktan sonra genel müdürlükçe belirlenen yabancı dillerde çevirisi yapılan soruları görebiliyor.

Ancak bu dil seçenekleri arasında yalnızca Arapça yok, Çince de var. Sürücü kurslarında ise Arapça, Çince, Rusça, İngilizce, Almanca ve Farsça seçeneklerin olduğu yazıyor. Ancak bu sadece teorik sınavlar için geçerli. Ehliyet alabilmek için direksiyon sınavının da tamamlanması gerekiyor.

Yani dil seçeneği uygulaması 2018 yılından itibaren uygulanmaya başlanmış. Bazı haberlerde de bu uygulamaya dair bilgiler yer almış.

Ümit Özdağ yine çuvalladı! Bu defa da Beyazıt Öztürk’ün sahte hesabını gerçek sandı

KARAYOLU TRAFİĞİ KONVANSİYONU’NA GÖRE VATANDAŞ OLMA ŞARTI YOK

Türkiye vatandaşı olmadan Türk ehliyetinin alınabilmesi konusunda Karayolu Trafiği Konvansiyonu’yla ilgili bilgilere bakmak gerekiyor. Konvansiyona göre, yabancı uyruklu kişinin ehliyetini alacağı ülkenin vatandaşı olması şartı yok. Ancak Türkiye’de oturma izninin olması gerektiği bilgileri var. Teyit’in ulaştığı sürücü kursları da kurs boyunca geçerli oturma izni belgesi olması halinde Türk ehliyetinin alınabileceği bilgisini verdi. Türkiye konvansiyona katılmak için kanun tasarısını 2011 yılında hazırlamış. Birleşmiş Milletler’de katılım tarihinin ise 22 Ocak 2013 olduğu görülüyor.

Yanı sıra Türk ehliyeti sahibi olunmasa da uluslararası karayolu trafiği anlaşması dahilinde anlaşmanın tarafı olan ülkeler ehliyetlerini Türkiye’de kullanabiliyor. 2020 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle diğer ülkelerden alınan ehliyetle araç kullanımı bir yıldan iki yıla çıkarılmıştı.

İddia paylaşımında yer alan trafik levhalarına ait görsel ise Arapça ehliyet sınavlarına hazırlık sitelerinde yer alıyor. Facebook’ta da Tunus’taki bir sürücü kursunun sayfasında kullanılmış. Yani, yalnızca Türkiye’de Arap vatandaşlar için kullanılan bir görsel değil. Konuyla ilgili Mülteciler Derneği de bir paylaşımda bulunarak iddianın doğru olmadığı bilgisini ekledi.

Provokatör Ümit Özdağ, gençlik festivalindeki görüntüyü “Gaziantep’te 19 Mayıs kutlaması” diye yayınladı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE DE TÜRKÇE SINAV UYGULAYANLAR VAR

Arapça teori sınavını ve direksiyon eğitimini tamamlayan kişi ehliyetini alabilirken bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil. Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede Türkiye’de geçerli sürücü ehliyeti ve turist vizesi olması halinde ehliyet ortalama üç ay süreyle kullanılabiliyor. Örneğin İsveç, Hollanda gibi ülkelerde Türkçe teori sınavları uygulanıyor. 2019 yılında ise Avusturya Türkçe ehliyet sınavını kaldırmıştı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir