Kış aylarında cilt bariyerini zayıflatan en sık bakım hataları

Kışın gelmesiyle birlikte sıcaklıkların düşmesi cilt bakımında birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Soğuk ve kuru hava cildimize zarar vererek kuruluk, pullanma ve tahriş gibi sorunlara yol açabilir. Kışın bu cilt sorunlarıyla mücadele etmek için uygun bir cilt bakımı rutini benimsemek çok önemlidir. Ancak çoğumuz soğuk aylarda istemeden de olsa cilt problemlerini daha da kötüleştirebilecek yaygın hatalar yapıyoruz. İşte kaçınılması gereken 5 kış cilt bakımı hatası.

featured

Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle cildinizi daha hızlı şekilde nem kaybı yaşar. Nemini kaybeden cilt dış etkenlere karşı savunmasız hale gelir. Bu sebeple kış aylarına uygun bir bakım rutini benimsemeniz gerekir. Kışın özellikle sıklıkla yapılan bazı hatalar var ki cilt bariyerine ciddi anlamda zarar veriyor.

Kışın dondurucu rüzgarları büyüleyici büyüsünü örerken, ortak bir düşmanlarını da beraberlerinde getirirler: kuru cilt. Ancak korkmayın, çünkü doğru araçlar ve uygulamalarla cildinizi sert unsurlardan koruyabilirsiniz. Cilt bakımı rutininizi güçlendirecek ve cildinizin kış ayları boyunca nemli ve parlak kalmasını sağlayacak beş temel müttefiki keşfedin.

GÜNEŞ KREMİ SÜRMEMEK

En yaygın yanılgılardan biri, güneş koruyucunun yalnızca yaz aylarında gerekli olduğudur. Kışın insanlar güneşin UV ışınlarının gücünü hafife alma eğilimindedir. Kar ve buz güneş ışığını yansıtarak UV maruziyetini yoğunlaştırabilir.

Ek olarak, uzun süre güneşe maruz kalmak erken yaşlanmaya ve cilt hasarına katkıda bulunabilir. Bu nedenle, cildi zararlı UV radyasyonundan korumak için en az 30 SPF’ye sahip geniş spektrumlu bir güneş koruyucu uygulamak, yıl boyunca yapılan bir uygulama olmalıdır.

Kış aylarında cilt bakımı

CİLDİ NEMSİZ BIRAKMAK

 

Soğuk kış havası nemden yoksundur ve iç mekan ısıtma sistemleri havadaki nemi daha da yok eder. Bu kuru ortam cildin dehidrasyonuna neden olabilir. Pek çok kişi cilt bakımı rutinini bu soruna yönelik olarak ayarlamama hatasına düşüyor.

SICAK SU İLE BANYO YAPMAK

Soğuk havada sıcak bir duş veya banyo rahatlatıcı gelse de cildin doğal yağlarını yok ederek kuru ve tahriş olmasına neden olabilir. Sıcak suya uzun süre maruz kalmak ciltteki lipit bariyerlerini parçalayarak nem kaybına neden olabilir.

Daha kısa, ılık duşları tercih edin ve nemi hapsetmek için hemen ardından nemlendirdiğinizden emin olun. Nazik, kokusuz bir temizleyici kullanmak daha fazla tahrişin önlenmesine de yardımcı olacaktır.

PEELİNG YAPMAMAK

Peeling, herhangi bir cilt bakımı rutininde çok önemli bir adımdır, ancak bazı insanlar kuruluğu daha da kötüleştirebileceğinden korkarak kışın bunu ihmal etme eğilimindedir. Ancak peeling, ölü cilt hücrelerinin uzaklaştırılmasına yardımcı olarak nemlendiricilerin daha etkili bir şekilde nüfuz etmesini sağlar.
Doğru cilt bakımı nasıl yapılır

DOĞRU OLMAYAN BAKIM RUTİNİ

Kış aylarında cildin diğer mevsimlere göre farklı ihtiyaçları vardır ve yıl boyu aynı ürünleri kullanmak etkili olmayabilir. Cilt bakımı rutininizi kışa özgü endişeleri giderecek şekilde ayarlamak çok önemlidir.

Daha zengin, daha yumuşatıcı nemlendiriciler ve nemlendirici serumlar kullanmayı düşünün. Ek olarak, iç mekanda nemlendirici kullanmak havadaki nemin yenilenmesine ve cildin kurumasının önlenmesine yardımcı olabilir.

İŞTE DOKTORLARIN KIŞ AYLARINDA BAKIM TÜYOLARI

Retinoik Asit

Retinoik asidin kışın uygulanacak cilt bakımında altın değerinde olduğunu belirten Dr. Turan, bu etken maddenin ince kırışıklıklar, lekeler ve sivilcelerle mücadelede etkili olduğunu vurguladı. Kış aylarının, retinoik asidin cildin üst katmanını hafifçe soyarak, alt katmanında sağlıklı kollajen sentezi oluşmasına olanak tanıdığını ifade etti.

Hyaluronik Asit

Dermatoloji Uzmanı Dr. Turan, kış mevsimiyle birlikte nem oranının azaldığını, bu durumun ellerde ekzema, yüzde hassasiyet ve ciltte matlaşmaya yol açtığını söyledi. Bu nedenle hyaluronik asidin kış aylarında daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Turan, temiz bir yüze hyaluronik asit serum veya krem uygulanmasının önemine vurgu yaptı.

Ellerde Kuruma ve Çatlama

Ellerde kuruma ve çatlamanın başladığını fark edenlere seslenen Dr. Turan, bu durumun nemlendirici kullanımının ihmal edildiğini gösterebileceğini belirtti. Ellerin kötüleşmeden ve kortizon ihtiyacı olmadan bakıma başlanmasını öneren Turan, özellikle cica içerikli nemlendiricilere ihtiyaç duyanların, mevsim geçişlerinde bu ürünleri kullanmalarını tavsiye etti.

Profesyonel Cilt Bakımları ve Mevsim Geçişleri

Dr. Turan, yazın geçmesiyle birlikte profesyonel cilt bakımlarının glikolik veya salisilik asitlerle yapılmasını önerdi. Bu bakımların, ölü derilerden arınmayı sağlayarak cildin güzelleşmesine katkı sağladığını ifade etti.

Epilasyon ve Cilt Lekelerine Dikkat

Epilasyon mevsiminin açıldığını belirten Dr. Turan, güneşlenme ve solaryumun epilasyon etkinliğini azaltıp yan etki riskini arttırdığını söyledi. Bu nedenle kış döneminin, epilasyon öncesi daha güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, lekelerden muzdarip olanlara leke tedavisi öneren Dr. Turan, güneş mevsiminde tedaviyi alevlendirecek uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir