Vatandaş kime inanacak? Türkiye’de gerçek vaka sayısı kaç?

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her akşam sosyal medya hesabından Türkiye’nin korona virüs tablosunu paylaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Korona Virüs tablosunda yoğun bakım hasta sayılarının kaldırılması büyük tartışmaya yol açmıştı. Bu konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nda alınan bir kararla böyle bir değişikliğin gerçekleştiğini belirtmiş, “Uluslararası literatürle bizdeki ağır vaka tanımı aynı olsun diye yapıldı bu değişiklik” demişti.

Bu açıklama sonrasında özellikle Ankara ve Doğu illerinden yoğun bakımlarda yer olmadığı ve bazı hastaların yer olmadığından dolayı sedye üzerinde entübe şekilde yatıyorlar haberleri gelmeye başlamıştı. Tablodan yoğun bakım hasta sayılarının kaldırılmasının amacının, Türkiye’nin çeşitli illerinde dolan yoğun bakım yataklarını saklamak için yapıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Sağlık Bakanı Koca ve bilim kurulunun bu iddiaların kesinlikle gerçek olmadığı ve itibar edilmemesi yönünde açıklamalar yapmasına rağmen, özellikle Doğu illerinden gelen çok sayıda haber, gerçek vaka sayısının saklandığı yönündeki görüşleri güçlendiriyor.

Vaka sayılarının bilinçli olarak Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından saklandığı iddialarını ve bu iddiaların sahiplerini sizin için derledik:

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Kamu ve şehir hastanelerinde aşırı derecede hasta var. Bazıları dışarda bekletiliyor. Baktığımızda hızla bir artış var, ilk anlara geri dönmeye başladık” dedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Sahadan gelen geri bildirimler de Sağlık Bakanlığı açıklamalarının üstünde bir gerçekle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

Diyarbakır Tabip Odası: Hastanelerde biri ölünce ya da iyileşince yer bulunuyor

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “Vaka sayıları arttıkça hastanede yer bulamıyoruz. Öngörüyoruz ki böyle giderse daha da artacak. Diyarbakır’da günlük 300 ortalama vaka sayısı var. Dün de Urfa’daydık. Orada da 300 ila 350 arası ortalama vaka sayası var” dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte koronavirüs vaka sayısının arttığını söyleyerek, ”Son 4 gündür günlük 100’lü rakamları aşıyoruz. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var” dedi.

CHP’li Murat Emir: Ankara alarm veriyor

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, korona virüsü vaka sayılarının giderek artığına vurgu yaptı, “Ankara’daki kamu hastanelerinde yatak kalmadı” dedi. Emir, “Şu anda Gölbaşı ve Gazi Mustafa Kemal Devlet hastaneleri ile Yenimahalle, Keçiören, Ankara ve Gülhane Eğitim Araştırma hastaneleri olmak üzere toplam 6 kamu hastanesinde 2 bin 523 yatak ile 340 yoğun bakım yatağı tamamen dolmuş durumda” diye konuştu.

Ankara Tabip Odası: Ankara’da günlük Kovid-19 vakası 1000’e yaklaştı, hastaneler dolu

Ankara Tabip Odası, Ankara’da günlük pozitif Kovid-19 vaka sayısının 1000’e yaklaştığını ve pandemi hastanelerinde yüzde yüz doluluk olduğunu açıkladı. İl Sağlık Müdürlüğü yeni tedbirler açıkladı.

Prof. Dr. Saltık: Veriler saklanıyor, çok sayıda kanıt var

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, corona virüsü ve paralelinde yaşanan gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Saltık, Türkiye’de durumun nisan ayındaki pik dönemi gibi olduğuna dikkat çekti, verilerin saklandığını söyleyenlere tepki gösteren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı eleştirdi. Aşı çalışmalarına da değinen Saltık, Türkiye’nin teknik altyapı yetersizliği nedeniyle etkin aşı üretmesinin hayal olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin dört bir yanından her gün gelmeye devam eden vaka sayıları gizleniyor iddialarına ve kendisine yöneltilen eleştirilere Fahrettin Koca’nın cevap vermesi bekleniyor.

 

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir