Türkiye hayvan hakları yasasını istiyor!

featured

Samsun’da ön iki bacağı kesilmiş halde yavru bir köpek bulundu. Özel bir hayvan kliniğine getirilip, ameliyat edilen yavru köpeğin, sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenilirken, jandarma, şüpheli veya şüphelilerin bulunması için çalışma başlattı.

 

 

HAYVAN HAKLARI YASASI NEDİR?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun isminin ‘Hayvan Hakları Kanunu’ olarak değiştirilmesinin talep edilmesi kapsamında genişletilen yasa hayvanların refahının gerçekten insanlar gibi canlı, duygusal varlıklar olduğu göz önüne alınarak kabul görmeyi bekleniyor.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU NELERİ KAPSIYOR?

Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

Bu Kanun, amaç maddesi doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri, alınacak önlemleri, sağlanacak eşgüdümü, denetim, sınırlama ve yükümlülükler ile tâbi olunacak cezaî hükümleri kapsar.

  • Hayvanların Sahiplenilmesi, Bakımı ve Korunması
  • Hayvanlara tıbbî ve cerrahi müdahaleler
  • Hayvanların Ticareti ve Eğitilmesi
  • Hayvanların Kesimi, Öldürülmesi ve Yasaklar

gibi başlıkları içeren Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hayvanların barınmaları, beslenmeleri, ticareti, avlanması gibi pek çok başlık ele alınmıştır. Bunlar kapsamında belirlenen cezalar da kanun içerisinde belirtilmiştir.

HAYVAN HAKLARI YASASI ÇIKTI MI?

Türkiye’de her gün yeni bir hayvana yönelik şiddet suçu işlenirken, son birkaç yıldır çeşitli şekillerde gündeme gelen ancak ne zaman parlamentoya getirilip yasalaşacağı belli olmayan hayvan hakları yasasının akıbeti merak ediliyor.

Hayvanlara karşı eziyet ve işkence suçlarına karşı alınacak tedbirleri belirlemek üzere kurulan Meclis araştırması komisyonu başkanı AKP Milletvekili Mustafa Yel ise pandemiden ötürü hayvan hakları yasasının sekteye uğradığını ancak Ekim ayında başlayacak yeni yasama döneminde Meclis gündemine geleceğini söylüyor.

Son birkaç günde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hayvana yönelik şiddet suçları işlendi, yurttaşlar bir kez daha tepkilerini sosyal medyadan göstererek bir an önce hayvan hakları yasasının yürürlüğe girmesini talep etti.

Vekiller, bu yasama dönemi bitmeden parlamentoda görüşülmesi planlanana hayvan hakları yasasının ‘pandemi sebebiyle’ bir sonraki yasama dönemine kaldığını ifade ediyor.

KANUN VE YASA FARKI NEDİR?

Türkçe hukuk dilinde sıkça kullanılan iki sözcük birbirine sık sık karıştırılmaktadır. Birbirlerinin yerine geçen bu sözcüklerin arasında, kural olarak bir anlam farkı yoktur bu örneği en basit olarak Anayasa’nın kendi adında “yasa” sözcüğü bulunmasından anlayabiliriz. İçerisinde yasa kelimesi olmasına rağmen, sözünde “kanun” sözcüğü tercih edilmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir