Teşrik tekbiri nedir, nasıl getirilir? Ramazan Bayramı’nda Teşrik tekbiri nasıl getirilir, ne zaman başlar?

Ramazan boyunca oruç ibadetlerini idrak eden Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nda yapılacak ibadetler için Diyanet'in bu hususta yapmış olduğu açıklamalara odaklandı. Özellikle Kurban Bayramlarında getirilen teşrik tekbirinin Ramazan Bayramı'nda okunup okunmayacağı ibadetlerini yapacak olanlar için Diyanet tarafından açıklandı. Dini kaynaklara göre Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak, bayramın son gününe kadar teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler yer alıyor. Peki, Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi?

featured

Teşrik tekbiri bayramın ilk gününde öne çıkan konular arasında yerini aldı. Vatandaşlar Ramazan Bayramı’nda yapılacak ibadetler için Diyanet’in bu hususta yapmış olduğu açıklamalara odaklandı. Özellikle Kurban Bayramlarında getirilen teşrik tekbirinin Ramazan Bayramı’nda okunup okunmayacağı ibadetlerini yapacak olanlar tarafından merak ediliyor. 1 ay boyunca oruç ibadetlerini idrak eden Müslümanlar için konuyla ilgili bilgilendirici açıklama yapıldı.

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik tekbirleri İslam dininde vacip olarak kabul edilir. Teşrik tekbiri, sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar (13 zilhicce) ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” cümlesini söylemeye denir.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik tekbirleri, Kurban bayramının son üç gününü kapsayan zaman dilimine ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen tekbire verilen isimdir. Zilhiccenin muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla getirilen teşrik tekbirleri, arefe günü başlayıp, Kurban Bayramının üçüncü günü sona ermektedir.

Hanefî, Hanbelî, Zâhirî ve Zeydî mezheplerine göre teşrîk tekbirleri “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” şeklindedir.

Bazı kaynaklarda bu lafızlar Hz. İbrâhim’e nisbet edilmiştir (İbn Âbidîn, II, 178-180; ayrıca bk. es-Sâffât 37/100-110). Mâlik ve Şâfiî teşrîk tekbirlerinin üç defa “Allāhüekber” denilerek yerine getirileceğini söylerken sonraki dönem Şâfiî ve Mâlikî fakihleri diğer mezheplerce belirlenen tekbir ibaresinin okunmasını da uygun görmüştür.

Şâfiîler ayrıca buna, “Lâ ilâhe illallāhü vallahü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd; Allāhüekber kebîren ve’l-hamdü lillâhi kesîren ve sübhânellāhi bükraten ve asîlâ” lafızlarının eklenmesinin uygun olacağını, ardından, “Lâ ilâhe illallāhü ve lâ na‘büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehü’d-dîne ve lev kerihe’l-kâfirûn; Lâ ilâhe illallāhü vahdeh sadaka va‘deh ve nasara abdeh ve hezeme’l-ahzâbe vahdeh; Lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber” ibarelerinin katılmasının müstehap olduğunu söylemişlerdir (Şirbînî, I, 315).

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir