Milyoner’de milyonluk soruya damga vuran Dede Korkut karakterleri Bamsı Beyrek, Banu Çiçek Hatun, Bala Hatun ve Bayındır Han kimdir? Doğru cevap hangisi?

Kim Milyoner Olmak İster'de 1 milyonluk soruda şıklarda yer alan Bala Hatun, Banu Çiçek, Bamsı Beyrek ve Bayındır Han kimdir?

featured

ATV’nin ilgiyle takip edilen yarışması Kim Milyoner Olmak İster’de 1 milyonluk soruyu açtıran Batu Alıcı Dede Korkut Hikayeleri’nden bir soruyla karşılaştı. Soruda Bamsı Beyrek, Banu Çiçek Hatun, Bala Hatun ve Bayındır Han’dan hangisinin Dede Korkut Hikayeleri karakteri olmadığı soruldu.

thumbnail
Bala Hatun kimdir?
Kim Milyoner Olmak İster’de 1 milyonluk soru ‘Bala Hatun’ çıktı

Peki soruda geçen Bamsı Beyrek ve Banu Çiçek Hatun kimdir?

BALA HATUN KİMDİR?

Bala Hatun , Osmanlı İmparatorluğu kurucusu Osman Gazi’nin eşi ve dönemin önemli İslam alimi Şeyh Edebali’nin kızıdır. Vezir Alâeddin Bey’in ise annesidir. Doğum tarihi net olarak bilinmeyen Bala Hatun 13. yy’da yaşamıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucu Osman Bey, İslam alimi şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile evlenince kudreti artmıştır. Bala Hatun’un mezarı babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’teki mezarının yakınlarındadır.

BAYINDIR HAN KİMDİR?

Bayındır Han Türk söylencelerinde adı geçen efsanevi kağandır. Bayundur Han olarak da bilinen Bayındır Han, Dede Korkut hikayelerinde Han’lar Han’ı olarak tanımlanır. Bayındır Han hükmettiği halka her sene büyük şölen düzenleyen, yiyecek ve içecek dağıtan, halk tarafından çokça sevilen bir handır. İsminden de anlaşılacağı gibi memleketler inşa eden, halkını refah içinde yaşatan bir handır.

BAMSI BEYREK KİMDİR?

Dede Korkut hikâyelerinde bahsedilen Bamsı Beyrek güçlü,kuvvetli bir karakterdir. Bey Böyrek, Bay Bura, Bey Birye, Beğ Beyreg, Bey Beyrek, Bay Börek, Bağ Böğrek gibi adlarla da bilinir. Dede Korkut Hikayeleri’ndeki Bamsı Beyrek, adına film yapılacak kadar önemlidir.Bamsı Beyrek, hikâyelerdeki ana karakter olan Salur Kazan’ın en yakın arkadaşıdır. Ayrıca tüm Oğuz beyleri içinde en yakışıklı dört kişiden biridir. Bir anlatışa göre; Bamsı Beyrek Oğuz’un oğullarından Ay Han’ın oğludur.

BANU ÇİÇEK HATUN KİMDİR? NE ZAMAN YAŞAMIŞTIR?

Dede Korkut hikâyelerinde adı geçen geçen Bağnu diye de anılan mitolojik karakterdir.Kam püre’nin oğlu Bamsı Beyrek’in beşik kertmesidir. Oğuz boylarında kadınların eşit haklara sahip olduğunun en önemli, en belirgin simgesidir. Banı Çiçek diye de geçer.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir