1071 Malazgirt Zaferi'nin önemi! Malazgirt Savaşı kimler arasında oldu? Türklere Anadolu’nun kapısı açıldı…

Türklere Anadolu'nun kapılarını açan savaş olarak bilinen Malazgirt Savaşı, son derece önemli bir zafer olması nedeniyle Türk tarihinde önemli bir yeri vardır. Peki Malazgirt Savaşı kimler arasında oldu? Türklere Anadolu’nun kapısı nasıl açıldı? İşte Malazgirt Savaşı’nın önemi…

featured

Tarih kitaplarının vazgeçilmezi olan Malazgirt Zaferi Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında kazanılmıştır. Selçuklu Devleti ve Roma İmparatorluğu arasında olmuştur. 1071 Malazgirt savaşı sonucunda kurulan beylikler ve önemi hakkında her şey…

MALAZGİRT SAVAŞI SONUÇLARI

26 Ağustos 1071 yılları arasında Selçuklular ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında gerçekleşen Malazgirt Savaşı son derece önemli savaşlardandır. Bu savaşın sonrasında Anadolu kapıları Türklere açılmış ve birçok yerde Türk beyliği kurulmuştur. Türk tarihinde bu beylikler Birinci Beylikler Dönemi olarak biliniyor. Son derece önemli bir meydan muharebesidir.

Bu muharebe sonuçları ise şu şekildedir:

Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu kapıları Türklere açıldı.

Bizans büyük bir bozguna uğratıldı.

Anadolu topraklarında büyük beylikler kuruldu.

Anadolu’da Türk devletlerinin temelleri atıldı

Abbasi ve diğer İslam ülkelerinin Türkler üzerindeki baskıları sona erdi.

Bizans Anadolu’daki hakimiyetini kaybetti.

Gibi birçok sonucu bulunan önemli bir savaştır.

Malazgirt ve Büyük Taarruz’u aynı kefede tartanlar yazık ediyor

MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ NEREDE OLDU?

Malazgirt Savaşı, Malazgirt Ovasında olmuştur. Bu ova Ahlat yakınlarındadır. Tarihi ise 26 Ağustos 1071’dir. Bu tarihten sonra Anadolu’da Türkler önemli yerlerde beylikler kurmuşlar ve buraya yerleşmişlerdir.

MALAZGİRT SAVAŞI KİMLER ARASINDA OLMUŞTUR?

Bizans ve Selçuklu devleti arasında gerçekleşen savaşta Romen Diyojen yaklaşık olarak 200 bin kişilik bir ordu ile Malazgirt ovasına gelmiştir. Sayıca üstün olsalar da yine de Selçuklular birtakım savaş teknikleri ile Bizans’ı yenmeyi başarmıştır.

1071 MALAZGİRT SAVAŞI SONUVU VE ÖNEMİ

1071 Malazgirt Savaşı sonrasında birçok beylik kurulmuştur. Bu beyliklerin kurulmasının en önemli nedeni burada elde edilen zaferin kalıcı hale getirilmesidir. Türk toprakları haline getirilebilmesi için burada Türklerin yaşaması gerekiyordu. Bunun için de önemli komutanların yönetiminde beylikler kurulmuştur.

MALAZGİRT SAVAŞINDAN SONRA KURULAN BEYLİKLER

Malazgirt Savaşından sonra Anadolu topraklarında hakimiyetin sağlam olabilmesi için buralara Türkler yerleştirilmiştir. Alparslan önemli komutanlarına burada beylikler kurdurmuştur. Kurulan beylikler şunlardır:

Danişmentliler
Mengücekler
Artuklular
Saltuklular
Danişmentoğulları
Sökmenoğulları
Çaka Beyliği

Beylikleri kurulmuştur.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir