Kurban Bayramı öncesi uzmanlardan kritik uyarı! Et ne kadar dinlendirilmeli?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlardan hayati uyarılar geldi. "Kesilen etlerin ne zaman tüketilmesi gerekiyor? Etler ne zaman buzluğa konulmalı?" sorularına Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı cevap verdi. İşte detaylar...

featured

Kurban Bayramı‘na günler kala uzmanlardan hayati uyarılar geldi. Kurban keseceklerin dikkat etmesi gereken hususlar bu yıl da uzmanlar tarafından dile getirilirken vatandaşların da merakla beklediği sorular yanıt buldu.

Peki et ne kadar süre dinlendirilmeli? Hemen buzluğa koymakta sakınca var mı?

HİJYEN TEDBİRLERİNE VURGU YAPTI

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı hijyen tedbirlerine vurgu yaparak “Kurban Bayramında, kesilen hayvan sayıları net rakam olarak bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yüzde 25-30’una tekabül etmektedir. Bu kadar sayıda hayvanın kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu konuda, kurban kesenlere de önemli görevler düşmektedir” dedi.

“5-6 SAAT DİNLENDİRDİKTEN SONRA BUZDOLABINA KOPYULMALI”

Kesilen kurban etinin hemen dolaba atılmaması gerektiğini söyleyen Maşalacı, “Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun şartlarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar asla tüketilmemeli, atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda sıfırın altında 18 derecede muhafaza edilmelidir” şeklinde konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir