CHP’li Gök “İşçiler kapalı devre sistemiyle çalıştırılıyor”

featured

GÖK “İŞÇİLERİN FABRİKADAN AYRILMASINA İZİN VERİLMİYOR”

Gök, COVİD-19 salgınının yayılmasından dolayı Türkiye’de bazı fabrikaların kapalı devre sistemini uygulamaya başladığını ve bu doğrultuda işçilerin eve gönderilmediğini söyledi. Türkiye’de birçok sayıda fabrikada vaka sayılarının artış gösterdiğini vurgulayan Gök, “Üretimin devam etmesi amacıyla kapalı devre çalışma sistemi adı verilen bir uygulamayla işçilerin fabrika tesislerinden ayrılmasına izin verilmemekte, işverenler çalışanların ve ailelerinin bu yöntemle korunduğuna yönelik açıklamalarda bulunmaktadır” dedi.

Türkiye’nin pandemiyle birlikte derinleşen bir ekonomik krizin içerisine girdiğinin altını çizen Gök, ekonomiye dayalı hiçbir kaygının halk sağlığından daha önemli olmadığını söyledi.

“SALGIN GÖRÜLEN FABRİKALAR ÇALIŞMAYI DURDURMALI”

Gök, “Salgın görülen fabrikaların çalışmayı durdurması ve virüse yakalanan çalışanlarının gerekli sağlık imkanlarına erişiminin sağlanması gerekirken kapalı devre çalışma sistemi sebebiyle çalışanlar arasında virüs bulaşı devam etmekte, vaka sayısı gün geçtikçe artmaktadır” açıklamasında bulundu.

Bir işverenin, kapalı çalışma sisteminin resmi makamlarca kendilerine önerildiğini ve tebliğ edildiğini ve buradaki işçilerin işlerini kaybetme korkusuyla bir açıklama bile yapamadıklarını dile getiren Gök, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt’e şu soruları yöneltti:

-Kapalı devre çalışma sistemini öneren ve tebliğ eden resmi makam veya makamları açıklar mısınız?

-Pandemi süresince kaç işyerine kapalı devre çalışma sistemi önerilmiş ve tebliğ edilmiştir?

-Pandemi süresince kaç işyeri kapalı devre çalışma sistemi uygulamıştır? Uygulamaya maruz kalan çalışanların sayısını açıklar mısınız?

-Kapalı devre çalışma sistemi uygulayan işyerlerinde görülen Covid-19 vakalarının sayılarını açıklar mısınız?

-Kapalı devre çalışma sistemi hangi ilkeler ve bilimsel çalışmalar ışığında hazırlanmıştır? Sözü geçen sistemin işyerlerinde uygulanmasını onaylayan makam ve kişileri açıklar mısınız?

-Haziran 2020 tarihinden itibaren fabrika ve atölye gibi kapalı çalışma ortamlarında çalışan kaç kişiye yeni tip koronavirüs tanısı konmuştur?

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir