“Bırakın Çocuklar Çocuk Kalsın, Gelin Olmasın”

featured

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın ve eşitsizliğin ayrıca kötü davranışların önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2012 yılında 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi.

Bugün Dünya Kız Çocukları Günü için tüm dünya da kutlama yapılıyor. Ayrıca farkındalık yaratmak için kız çocuklarının önemini, onlara yapılan cinsiyet ayrımını ve eşitlik kavramını dile getirmek adına çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Yazının başlığını Sezen Aksu’nun Söz ve Müziğini Yazdığı ve Sabancı Vakfı’na Armağan Ettiği, Sertab Erener’in Seslendirdiği, klipini Usta Yönetmen Çağan Irmak Çektiği “Kız Leyla” isimli şarkıdan aldım.

– Sertab Erener: “Bu Şarkı Türkiye’nin Bütün Hücrelerine Girmek Durumunda” demiş.

Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesine göre: “18 Yaşından Küçükler Çocuktur, 17 Yaş Öncesi Evlilikler Suçtur”

Gelişmekte olan ülkelerde her 3 kız çocuğundan biri 18 yaşın altında, her 9 kız çocuğundan biri 15 yaşından önce evlendiriliyor. Önlem alınmazsa, dünyada 2050 yılına kadar 1,2 milyar kız çocuğunun 18 yaşından önce evleneceği tahmin ediliyor.

İşte bu nedenle diyoruz ki kız çocukları da gelin olmasın, çocukluklarını yaşayabilsinler. Ancak kimin umurunda. İşet size sözde bilim insanlarımızın birkaçının zihniyetlerini yansıtan sözler:

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu: “Kızlar âdet olur, âdet olmak bir hastalıktır. Mutlaka tedavi olması gerekiyor. 15 yaşındaki kızlar evlenebilir. Kızlar tesettüre girsinler, edepli olsunlar. Laiklik en büyük tehlikedir.” derken,

Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muttalip Kutluk Özgüven: “Superman diye bir şey yok, hayal kahramanı, ama süper kadın diye bir ırk var. Ve bu da 13-16 yaş arasında, istediğiniz doktora sorun. 12-17 de olur. Muazzam rejenerasyon kabiliyeti var, vücudu mükemmel.” diyor.

Bizim yazmaya bile utandığımız bir örnekte Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Faruk Özdemir’in bir kadına cevabından: “Senin zihniyetindeki kızlar, senin zihniyetindeki öğretmenler tarafından üniversiteye gelene kadar ortaokul ve lisede patlatılarak geliyor ve hiç dile getirilmiyor. Bir düşün bakalım?”

“GÜÇLÜ KIZLAR İLE GÜÇLÜ YARINLAR YARATMAK “ HAYAL DEĞİL

2018 yılında dördüncüsü düzenlenen Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, “Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar: Kız Çocuklarının Bilim, Sanat ve Spor Yoluyla Güçlenmesi” temasıyla gerçekleştirilmişti.

O Konferans kız çocuklarının geleceği şekillendirebilen ve toplumları dönüştüren bireyler olmaları önündeki engelleri kaldırmak, potansiyellerini ortaya çıkarmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılık oluşturmaya odaklanmıştı. Panellerdeki tartışmaların ortak noktasını ise; bilim, sanat ve sporun eğitimle birleşmesinin kız çocukları ve toplumların gelişimine yaratacağı katkılardı.

Kuşkusuz ki kızlara yapılan yatırım insanlığa yapılan yatırımdır. Buna rağmen günümüzde milyonlarca kız çocuğu okula gidemiyor. 20 yaşından küçük her 10 genç kızdan biri ise cinsel şiddete maruz kalıyor. Yani özetle kız
çocukları diğer çocuklarla her bakımdan ancak özellikle eğitim, spor, sanat ve bilim alanlarında geri bırakılarak, ayrımcılık ve eşitsizlik kurbanı oluyorlar.

Oysaki kalıplaşmış önyargıları değiştirmek bizim elimizde. Bu çocukların gücünü gün yüzüne çıkarmak gerek. Gücü açığa çıkan çocuklar kendi geleceklerini ve toplumun geleceğini yönlendirirler. Öncelimiz bu çocukların eğitim hakkı, kız çocuklarının bilim, sanat ve spor yoluyla güçlenmesi, cinsel şiddet ve istismardan korunmaları, ayrımcılığa tabi tutulmamaları, yaşam alanları önündeki engellerin kaldırılmasıdır olmalıdır.

ÜLKEMİN KIZ ÇOCUKLARINA

Geçen yıl “Kız çocuklarına söylediklerim ve söyleyeceklerim vardı. Bugün buna vesile olsun. Her birinin önünde eğilip tek tek, gözlerinin içine bakarak anlatmak isterdim. Söyleyeceklerimi kendi sesimle duyurmak istedim. Onlar sesimi buradan duymazsa, siz bilin, onlara anlatın ki çok yaşasınlar, güzel yaşasınlar…” diyen Bakan Selçuk, “Dünya Kız Çocukları Günü”ne özel hazırlanan videoda şunları söylemişti:

“Ülkemin kız çocuklarına… Gördüğün tüm güzellikler insan içindir. Bilim, sanat, edebiyat, fikirler, buluşlar, yenilikler hepsi bizim için. Her birine sıkıca tutun ve bağını asla kopartma. Hayal et ve üret, hepimiz için elinden gelenin en iyisini yap. Narin kelebekler gibi uçmak istediğin zamanlar olacak, ama her zaman ayaklarını yere sağlam bas. Başkasının sözüyle, bakışıyla, görüşüyle eksilmeyeceğini bil; tamamlanmak için de iltifata ihtiyacın olmadığını unutma. Aynada ne görürsen o, içindekinin yansımasıdır. Aklınla, kalbinle ve duruşunla güzelsen yaşam boyu çok
güzelsin ve bunu asla kaybetmeyeceksin. Dünyaya geldiğin gün sana bahşedilenlerle ve bunun üzerine koyduğun bütün güzelliklerle çok değerlisin. Biz ancak;
#seniyiyseniyiyiz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir