Asemptomatik vakaların virüs bulaştırmada etkisi nedir?

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük açıklanan korona virüsü tablosunda pozitif çıkan tüm hastaların sayısını değil, sadece semptom gösterenlerin sayısının verildiğini söylemesi, gözleri asemptomatik (belirti göstermeyen) vakalara çevirdi. Koca, “Her vaka hasta değildir” deyip ‘asemptomatik pozitifler’in izole edilmesinin önemine dikkat çekti.

Peki asemptomatik vaka nedir? Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) asemptomatik vakalar konusundaki tavsiyesi ne? Asemptomatik vakaların bulaştırıcı etkisi nedir? İşte son araştırmalar…

ASEMPTOMATİK VAKALAR VİRÜS TAŞIYOR MU?

Güney Kore’de yeni yapılan bir araştırma, asemptomatik vakaların viral yükünü (vücutlarında taşıdıkları virüs miktarını) belirti gösteren hastalarla karşılaştıdı. Thorax dergisinde yayımlanan araştırma, asemptomatik vakaların burun ve bağazlarında, hastalık belirtisi gösterenlere neredeyse eşit oranda virüs bulunduğunu tespit etti.

TEMASLI OLDUKLARI İÇİN TEST YAPILANLAR İNCELENDİ

Seoul’daki Asan Tıp Merkezi’nin araştırmasında, 183 pozitif kişinin durumu incelendi. Bu kişilerin 144’ü, boğaz ağrısı, ani üşüme ve iştah kaybı gibi hafif semptomlar gösteriyordu. 39’u ise hiç belirti göstermemiş, enfekte kişilerle temaslı oldukları için test yapıldığında pozitif çıkmışlardı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir