2023 Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün? Kadir Gecesi’nde ne oldu? Kadir Gecesi’ne kaç gün kaldı?

2023 Kadir Gecesi için geri sayım sürüyor. Tüm islam alemi; Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesinde ne oldu? gibi sorulara cevap arıyor. Ramazan ayının son on gününde bulunan Kadir Gecesi, Allah'ın rahmetinin en fazla olduğu gece olarak biliniyor. Kur'an-ı Kerim'de bin aydan daha hayırlı olarak nitelendirilen 2023 Kadir Gecesi 17 Nisan Pazartesi günü ibadetlerle ve dualarla idrak edilecek.

featured

Kadir Gecesi, İslam dininin inancına göre Kur’an’ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed’e vahyedilmeye başlandığı gecedir.

Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur’an’da bu günün ”bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilmiştir.

KADİR GECESİ’NİN FAZİLETİ NELERDİR?

Kur’an-ı Kerim’in bu gece indiği bildirilir. Bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir suresi ile anlatmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bu gecenin kıymetini “Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah’tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir 1) şeklinde ifade etmiştir.

Allah (c.c.) Kadir Suresinde “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ” buyurarak Kur’an-ı Kerim’in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur’an’ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir.

KADİR GECESİ DUASI HANGİSİDİR? KADİR GECESİ’NDE HANGİ DUALAR OKUNUR?

Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Hazret-i Peygamber, Hz. Aişe’ye “Allahümme inneke afüvvün tühibbül afve fa’fü anni (Allah’ım sen affedersin ve affetmeyi seversin. Benim günahlarımı da bağışla)” diye dua et! buyurdu. Bu gecede dua etmek isteyenler dualarını bu sözlerle gerçekleştirebilirler.

KADİR GECESİ İBADETLERİ NELERDİR?

Mübarek geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler Kadir Gecesi’nde bunları yapabilirler;

– Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

-Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

– Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur”an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

– Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

– Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir