Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: “Kimseye toprak vermeyeceğiz”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin'in Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararının egemenlik ihlali olduğunu söyledi. Ulusa seslenen Zelenskiy, Ukrayna'nın sınırlarının olduğu şekilde kalacağını açıkladı.

featured

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya’nın Rusya’nın iki Rus destekli ayrılıkçıyı resmen tanımasıyla Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini belirtti.

Bir güvenlik konseyi toplantısına başkanlık ettikten sonra Zelenskiy Ukrayna’nın barış ve diplomasiye bağlı olduğunu ve sadece onu takip edeceğini söyledi. Zelenskiy ” Ama biz işimizin başındayız. Kendi toprağımız, hiçbir şeyden ve kimseden korkmuyoruz, Kimseye hiç bir toprağımızı vermeyeceğiz” dedi. Zelenskiy müttefiklerinden Rusya’ya karşı harekete geçmek için etkili adımları “açık ve net” beklediğini beklediğini ifade etti ve acil zirve çağrısında bulundu.

DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ: “KABUL EDİLEMEZ”

Bu gelişmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir. Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz” denildi.

ERDOĞAN, ZELENSKİY İLE GÖRÜŞECEK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasına ilişkin görüşme planladığını bildirdi. Zelenskiy, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısından sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile şu anki durumu görüştüğünü belirtti. Şu anda konuşma hazırladıklarını aktaran Zelenskiy, akabinde Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşme planlandığını ifade etti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir