Tekne orucu nedir, nasıl tutulur? İşte tekne orucuyla ilgili detaylar…

featured

Allah’ın Müslümalar üzerinde farz kıldığı oruç ibadeti, çoğu zaman çocuklarında oruç tutmak istemesine neden olur. Oruç tutmanın henüz üzerine farz olmayan olmadığı çocuklarda oruç tutmaya izin vermek sakıncalı mı? Oruç tutmak beden gelişimlerini engeller mi? Çocuklar kaç yaşından itibaren oruç tutmalı? Tekne orucu nedir, nasıl tutulur? İşte çocuklarda oruç ibadetiyle ilgili tüm detaylar…

Tekne orucu, Anadolu’da ortaya çıkan eski bir gelenektir. Küçük çocukların oruç tutmasının kolaylaştırmak ve İslami bir kimlik kazandırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Ramazan ayında tüm gün oruç tutmak yerine sadece günün belli bir kısmının oruçlu geçirilmesidir. Peki, Tekne orucu nedir, saat kaça kadar tutulur? Tekne orucu nasıl tutulur?

Tekne orucu nedir?

Tekne orucu, bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesine tekne orucu denir. Tekne orucunda çocuklar sahurdan kaba kuşluğa kadar veya öğleye kadar oruç tutarlar.

Arapçada “künyelemek”, “kimliklenmek” anlamına gelen tenkiye zamanla tekne olmuştur.

Çocukların beden gelişimlerini tamamlayabilmeleri için öğle saatlerinde yemek yemeleri gerektiğini, bu yemeğinde orucu bozmadığını ancak oruç ibadetini doğru bilmeleri için de ergenliğe girdiği zaman farz olacağından dolayı gün boyu yemek yemeden sabretmesi gerektiğini anlatabilirsiniz.

Buradaki asıl öncelik, çocuğun oruç gibi dini bir ibadetin ne anlama geldiğini öğrenmesine yardımcı olmak ve hevesini kırmamaktır. Bu nedenle 9 yaşından büyük çocukların oruç tutmalarını engellemek yerine onlara orucu kolaylaştıracak yöntemlerle  orucun gereklerini ve amacını öğrenmeleri sağlanmalıdır.

Tekne orucu nasıl tutulur?

Küçük çocukların Ramazan ayında aileleriyle beraber Ramazan heyecanını yakalamaları için oldukça uygun bir oruç olan tekne orucu, çocukların sağlıklarını etkilemeyecek şekilde oruç tutmalarına izin verir. Tekne orucunda çocuklar ve yaşlılar öğle saatlerinde sağlık problemi yaşamamak için yemek ve su tüketebilir. Sahur ve iftarı aileleriyle birlikte yaparak Ramazan ruhunu yakalayabilirler. Tekne orucunda öğle yenilen yemek orucu bozmaz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir