Altın Küre’de Barbie’yi ezip geçen Oppenheimer filminin konusu nedir? Oppenheimer filmi HD izle

Atom bombasının yapılışını konu alan Christopher Nolan imzalı Oppenheimer filmi 21 Temmuz’da vizyona girdiği günden beri sinema dünyasının gündeminde. “Barbie” ile aynı gün izleyici karşısına çıkan film Oscar yarışının en güçlü adaylarından biri olarak görülüyor.

“OPPENHEİMER” FİLMİNİN KONUSU NEDİR? 

Christopher Nolan’ın yönettiği ve senaryosunu kaleme aldığı “Oppenheimer” filmi, bilim insanı ve atom bombasının babası olarak bilinen J. Robert Oppenheimer’ın hayatını konu alıyor. Oppenheimer’ın akademik gençlik yıllarından başlayıp atom bombasının yaratımına ve sonrasında gelen davalara dek uzanan süreci izlediğimiz “Oppenheimer” filmi, Kai Bird ve Martin Sherwin imzalı, Pulitzer ödüllü “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” isimli kitaptan sinemaya uyarlanan bir biyografi.

Tabii ki Christopher Nolan’ın sinemasına aşina olanlar, “Oppenheimer”ın alışılagelmiş bir biyografi filmi olmadığını kolaylıkla tahmin edebilir. Peki, çağımızın en başarılı yönetmenlerinden Christopher Nolan’ın yeni filmi ve 2023 yılının en çok merak edilen yapımlarından “Oppenheimer”, beklentileri karşılayabildi mi? Karşımızda nasıl bir yapım var; sıradan bir gişe filmi mi, yoksa bir başyapıt mı?

OPPENHEİMER FİLM HD İZLE 

J. ROBERT OPPENHEİMER KİMDİR? 

“Oppenheimer” filmine ismini veren Julius Robert Oppenheimer, 1904 yılında ABD’de doğmuş bir teorik fizikçi ve bilim insanı. Teorik fizik alanında büyük başarılara imza atmış, nükleer fizik ve kuantum mekaniği konularında önemli katkılarda bulunmuş olan Robert Oppenheimer, 20. yüzyılın en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul ediliyor. En bilinen çalışmalarından biri, nükleer reaksiyonların enerji üretimi potansiyeline dair yaptığı araştırmalar ve tabii ki atom bombası.

Benzer Haberler
oppenheimer-altin-kure
2024 Altın Küre’ye Oppenheimer damgası
zhao
Nomadland’in yönetmeni Chloé Zhao, Altın Küre kazanan Asya kökenli ilk kadın olarak tarihe geçti
gg
78’inci Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu! The Crown’a ödül yağdı…

J. Robert Oppenheimer, 2. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi’nin lideri olarak tanınıyor. Manhattan Projesi, ABD tarafından geliştirilen ve ilk nükleer bombanın yapımını amaçlayan gizli bir programdı. Robert Oppenheimer, döneminin önde gelen bilim insanları ile birlikte bu proje kapsamında Los Alamos’ta nükleer silahın tasarımı ve geliştirilmesi üzerine çalıştı ve nihayetinde 1945 yılında Trinity Testi ile dünyanın ilk nükleer patlamasını gerçekleştirdi.

Ancak nükleer silahların kullanımı konusundaki etik ve siyasi kaygılar, Oppenheimer’ı da etkiledi. Savaş sonrasında, Amerika’nın nükleer politikaları ve güvenliği konusunda eleştirel tavırları ve komünist bağlantıları nedeniyle hükümet tarafından riskli görüldü ve 1954 yılındaki güvenlik soruşturması sonucunda federal güvenlik sertifikasını kaybetti. 1967 yılında hayatını kaybeden Robert Oppenheimer’ın ismindeki kara leke, ancak 2022 yılında tamamlanan soruşturmalar sonucu temizlendi.

CHRİSTOPHER NOLAN’İN BİLİM KURGU FİLMLERİ

“Oppenheimer” filmi, Robert Oppenheimer liderliğindeki atom bombası yapımı sürecini, öncesini ve sonrasını detaylarıyla gözler önüne seriyor. Gerçek bir bilim tutkunu olan Christopher Nolan’ın bilim kurgu türünde işler çekmeyi ne kadar çok sevdiğini ve projelerinde bilim insanlarından ne kadar destek aldığını iyi biliyoruz. “Interstellar”(2014) filmindeki kara delik görselleştirmesi o kadar aslına uygundu ki yıllar sonra çekilen ilk kara delik fotoğrafı ile yan yana getirildiğinde Christopher Nolan’ın, filmlerindeki bilimsel konulara özeni bir kez daha takdir edilmişti.

BİYOGRAFİ OLARAK “OPPENHEİMER” FİLMİ

“Oppenheimer” filminde başta Robert Oppenheimer olmak üzere Albert Einstein’dan Richard Feynman’a, Edward Teller’dan Enrico Fermi’ye ve Werner Heisenberg’e dek tarihe adını altın harflerle kazımış pek çok bilim insanını gördüğümüzde, Christopher Nolan’ın heyecanını seyirci olarak bizler de hissedebiliyoruz. Üstelik bu biyografinin, Oppenheimer’ın olduğu kadar atom bombasının da hayat hikayesi olduğunu söyleyebiliriz. Atom bombasının doğumuna giden yolu, yaratım sürecini, ortaya çıkışını ve kısmen de olsa sonuçlarını görüyoruz.

Buna karşın karakter odaklı bir biyografi olarak Robert Oppenheimer’ın iç dünyasına beklediğimizden daha az girdiğimizi de düşünüyorum. Film, ağırlıklı olarak Oppenheimer’ın bakış açısından aktarılıyor ancak olayları, onun gözünden izlememize rağmen çoğunlukla Oppenheimer’ın duygularını, psikolojisini, iç çatışmalarını tam olarak hissedemiyoruz. Bunun bir nedeni, aynı anda çok fazla olaya ve hikaye örgüsüne maruz kalmamız. Tam bir duruma ve duyguya adapte olmaya çalışırken, hızlıca bambaşka bir konuya geçiliyor. Bir diğer nedeni de atom bombasının yapım sürecinde karakterin ne kadar heyecanlı ve hevesli olduğunu görüyoruz, ancak bombanın yapımı sona erdiğinde Oppenheimer’ın bu konudaki iç çatışmalarına beklediğimden çok daha az yer veriliyor. Atom bombası testinin başarıyla sonuçlanmasının ardından Oppenheimer’ın projedeki bilim insanlarına yaptığı zafer konuşması, ABD Başkanı Harry Truman ile diyaloğu ve dava sekansları gibi birkaç sahnede Robert Oppenheimer’ın etik ve vicdani iç çatışmalarını hissedebiliyoruz. Ancak bu sahnelerin, sinematik başarısı bir yana, üç saatlik bir film için -özellikle de biyografi türündeki bir yapım için- yeterli alana sahip olduğunu ve ana karakterin iç dünyasına olması gerektiği kadar girdiğimizi söyleyemeyiz.

OPPENHEİMER” FİLMİNİN OYUNCULARI 

Yıldızlar geçidi gibi bir oyuncu kadrosu ile “Oppenheimer” filminde tek bir performansın bile falso vermemesi, tabii ki Christopher Nolan’ın oyuncu yönetimiyle ilgili muazzam başarısının bir sonucu. Yine de oyuncu kadrosunda, oldukça yetenekli isimlerin bir araya getirildiğini de eklememek olmaz. Leslie Groves rolü ile filmde büyük bir payı olan Matt Damon’dan ABD Başkanı Harry Truman ile çok küçük bir role sahip Gary Oldman’a dek filmdeki tüm oyuncular, başarılı performanslar sergiliyor. Bunların başında tabii ki Jean Tatlock rolü ile Florence Pugh, Ernest Lawrence rolü ile Josh Hartnett, Edward Teller rolü ile Benny Safdie, Senate Aide rolüyle Alden Ehrenreich, Roger Robb rolü ile Jason Clarke geliyor. Ancak filmin başrollerindeki Cillian Murphy, Emily Blunt ve Robert Downey Jr.’ı ayrıca övmemiz şart.

ALTIN KÜRE ÖDELLERİNDE EN İYİ FİLM OPPENHEİMER

Sinema ve televizyon dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Altın Küre, sabaha karşı ABD’de düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.

Barbie mi, Oppenheimer mı tartışmaları da verilen ödüllerle sona erdi. Drama dalında en iyi film başta olmak üzere en iyi erkek oyuncu ve en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüyle birlikte en iyi yönetmen ve en iyi müzik ödüllerini alan Oppenheimer, rakibine fark attı. Barbie ise “en iyi şarkı” dalında ödül kazandı.

Öte yandan Martin Scorsese imzalı Killers of the Flower Moon isimli film ile ödül kazanan Lily Gladstone, teşekkür konuşmasını Blackfeet dilinde yaptı. Drama dalında en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Gladstone, ilk Amerikan yerlisi oldu.

Gladstone konuşmasında, “Bu tarihi bir zafer. Bu, bir hayali olan, kendilerinin temsil edildiğini ve hikayelerimizin – kendimiz tarafından, kendi kelimelerimizle – muazzam müttefikler ve birbirimize karşı muazzam bir güvenle anlatıldığını gören her küçük bölge çocuğu, her küçük şehirli çocuk, her küçük Yerli çocuk için” dedi. Gladstone, Scorsese’nin filminde Mollie Burkhart karakteriyle ödüle layık görüldü.

Televizyon kategorisine ise Succession ve The Bear damga vurdu.

SİNEMA

Drama dalında en iyi film – Oppenheimer

Komedi ya da müzikal dalında en iyi film- Poor Things

Drama dalında en iyi erkek oyuncu– Cillian Murphy (Oppenheimer)

Drama dalında en iyi kadın oyuncu- Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon)

Komedi ya da müzikal dalında en iyi erkek oyuncu- Paul Giamatti (The Holdovers)

Komedi ya da müzikal dalında en iyi kadın oyuncu- Emma Stone (Poor Things)

En iyi yardımcı erkek oyuncu- Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

En iyi yardımcı kadın oyuncu- Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers)

En iyi yönetmen- Christopher Nolan (Oppenheimer)

En iyi animasyon- The Boy and the Heron

Yabancı dilde en iyi film- Anatomy of a Fall (Fransa)

En iyi senaryo- Anatomy of a Fall

En iyi müzik- Oppenheimer

En iyi şarkı- What Was I Made For? (Barbie)

Sinematik ve gişe başarısı- Barbie

TELEVİZYON

En iyi dizi- Succession

En iyi komedi/müzikal- The Bear

Drama dalında en iyi erkek oyuncu– Kieran Culkin (Succession)

Drama dalında en iyi kadın oyuncu– Sarah Snook (Succession)

En iyi yardımcı erkek oyuncu– Matthew Macfadyen (Succession)

En iyi yardımcı kadın oyuncu– Elizabeth Debicki (The Crown)

Komedi/müzikal dalında en iyi erkek oyuncu- Jeremy Allen White (The Bear)

Komedi/müzikal dalında en iyi kadın oyuncu– Ayo Edebiri (The Bear)

En iyi mini dizi– Beef

Mini dizide en iyi erkek oyuncu- Steven Yeun (Beef)

Mini dizide en iyi kadın oyuncu- Ali Wong (Beef)

Televizyonda en iyi stand-up gösterisi- Ricky Gervais: Armageddon

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir