Naci Görür, İstanbul depremi için net konuştu: “Deprem 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde olacak ve…”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi ile ilgili kritik uyarılarda bulundu. Görür, depremin Kumburgaz Fayı'nda olacağını ve 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde olacağını söyledi. Görür ayrıca İstanbul depreminde 2,5 milyon insanın ölüm riski altında olacağını duyurdu.

featured

Prof. Dr. Naci Görür olası İstanbul depremiyle ilgili kritik uyarılarda bulundu. Habertürk’te Eren Eğilmez’in sorularını yanıtlayan Naci Görür, olası İstanbul depreminin 7,2 ila 7,6 büyüklükleri arasında olacağını belirtti.

Görür depremin Kumburgaz Fayı’nda olacağını söyledi ve “Bu deprem olursa 6 Şubat’taki depremden daha büyük zarar verir. 2,5 milyon insan risk altında” ifadelerini kullandı.

“7,2  İLA 7,6 ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Naci Görür yaptığı açıklamalara şöyle devam etti:

İstanbul’da beklenen deprem 7,2 ila 7,6 arasında değişiyor. O kesin. Bilimsel çalışmalar bunu gösteriyor. Bu deprem olursa 6 Şubat’taki depremden daha büyük zarar verir. Sokak başında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarabilirsiniz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı inanılmaz boyutta olur.”

“KUMBURGAZ FAYI’NDA DEPREM OLACAK”

“Deprem Marmara Denizi içinde olacak. İstanbul içinde fay kırılacak diye bir şey yok. Biz İstanbul dediğimiz zaman İstanbul’da olmaz bir farklılık koyuyor ya öyle bir şey yok. Marmara’da 160 km uzunluğundaki bir fay uzunluğudur. Beklediğimiz deprem öncelikle Kumburgaz Fayı’nda olacak. Depremden İstanbul’dan Tekirdağ’a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu’dan Güney’de Balıkesir, Çanakkale, Yalova’ya kadar etkilenir. Depremin olduğu yerden uzaklığınız, bulunduğunuz zemin ne kadar sağlam gibi etkenlerle depremin şiddetini daha az hissedebilirsiniz. Siz kıyıya yakınsınız, zemininiz iyiyse, statiği ile projesi birbirine uyumlu ise çok büyük ihtimalle o binadan sağ çıkarsınız. O bina hasar almaz demiyorum. Lakin sahibini sağ olarak çıkartır. Biz hiçbir bina çatlamaz demiyoruz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir