KYK borç sorgulama! KYK borcum arttı mı? KYK borç hesaplaması…

KYK borç sorgulama işlemleri bu dönemlerde yoğunluk kazandı. Üniversite öğrencilerine öğrenim sürelerinde verilen KYK borcu enflasyona göre yüzde 78,62’lik bir artışa uğradı. Peki KYK borcu arttı mı? KYK borcu neden arttı? İşte KYK borç hesaplaması…

featured

KYK borç sorgulama bayramın ikinci gününden itibaren öğrenciler tarafından araştırılıyor. Üniversite hayatı boyunca devletten alınan 4 ya da 5 senelik kredi, öğrenim bittikten sonra işe girme durumu da göz önüne alınarak 2 yıllık bir gecikme ile tahsil ediyor. Bu borç geri alınırken enflasyon hesabı dikkate alınıyor. Ancak Haziran ayında açıklanan %78.62’lik enflasyon rakamlarının akabinde KYK borçlarında muazzam bir artış yaşandı. Yaşanan bu artışın ardından KYK borcum ne kadar oldu, KYK borcu nasıl hesaplanır soruları sorgulanıyor. İşte KYK borç sorgulama ve hesaplama…

KYK BORÇ SORGULAMA 2022

Haziran ayında TUİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından KYK kredilerinde de büyük oranda artış yaşadı. Başta Twitter olmak üzere sosyal medya üzerinde yeni KYK borcunu paylaşan öğrenciler adeta isyan etti. Yeni KYK borcu hesabına göre, 27 bin TL’lik KYK kredisinden yararlanan öğrenciler geri ödemesi olarak 74 bin TL ödeyecek. Eğer 6 yıllık bir KYK kredisi sonucunda aldığınız miktar 37 bin 400 TL ise, geri ödeyeceğiniz tutar 129 bin 257 TL oldu.

KYK BORÇ HESAPLAMA

KYK kredisi geri ödemeleri ÜFE oranları göz önünde bulundurularak yapılır. Bu konuyla ilgili Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü, “Burs/kredi taahhütnamesini onaylayan öğrenciler, “aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranları dikkate alınarak kendilerine ödenecek olan öğrenim kredisi tutarını, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak tutar üzerinden ve belirtilen şartlarla ödeyeceğini, öğrenim kredisi ve burs tutarları ile yıllar bazında artırılan bu tutarların kendilerine banka aracılığıyla ödenmesini, taahhütname aşamasında belirtilen tutarın tahmini rakam olduğunu” kabul ve taahhüt etmektedir.” açıklamasında bulunmuştu.

2022 ÜFE rakamları son açıklamalara göre şu şekilde oluştu:

Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,77, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 61,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 138,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 88,77 artış gösterdi.

KYK KREDİ BORCUM ARTTI MI?

Evet. Eğer KYK kredinizi belirli bir yıldan sonra aldıysanız KYK kredi borcunuzda ciddi oranda artış olacaktır. Twitter’da paylaşım yapan öğrencilerden bazısı, 27 bin TL’lik KYK kredisinin geri ödemesinin 74 bin TL olduğunu, 6 yıllık 37.400 TL’lik bir KYK kredisinin geri dönüşünün ise 129.257 TL olduğunu paylaştılar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir