İşte Türkiye’nin İsveç’e NATO vizesi sonrası alınan kararlar! NATO tarihinde bir ilk

Türkiye, İsveç ve NATO üçlü zirvesinden mutabakat çıktı. Buna göre Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verecek. Bunun karşılığında NATO tarihinde ilk kez Stoltenberg tarafından Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacak. İsveç ve Türkiye arasında ikili bir güvenlik mekanizması kurulacak. Türkiye ise AB üyeliği konusunda İsveç'in her türlü desteğini alacak. İşte detaylar...

featured

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç lideri Kristersson arasında gerçekleşen üçlü zirveden mutabakat çıktı. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine destek vermesi ile birlikte masada birçok karar daha alındı.

NATO TARİHİNDE BİR İLK

Buna göre NATO tarihinde ilk kez bir Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacak. Terör örgütlerine karşı mücadelede işbirliği genişletilecek. İsveç ve Türkiye arasında ikili bir güvenlik mekanizması kurulacak. İsveç, Türkiye’nin AB üyeliğine, yaptırımların kaldırılmasına ve vize serbestisine destek verecek.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ KONUSUNDA İSVEÇ ELİNDEN GELENİ YAPACAK”

Stoltenberg, “AB üyesi olarak İsveç’in almış olduğu karar şu, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili süreçte İsveç elinden geleni yapacak” dedi.

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç’in, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

Üst düzey Türk yetkili ise Vilnius’taki üçlü toplantıda Türkiye’nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını söyledi.

İKİLİ TİCARET VE YATIRIMLAR ARTIRILACAK

Türkiye ve İsveç’in, Türkiye-İsveç Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) aracılığıyla ekonomik işbirliğini artırma konusunda da mutabık kaldığı aktarılan açıklamada, Türkiye ve İsveç’in, ikili ticaret ve yatırımları artırmaya yönelik fırsatları maksimize etmenin yollarını arayacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“İsveç, Türkiye’nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbesti dahil AB’ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusundaki çabalara aktif destek verecektir. Bu temel üzerinde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma gereklilikleri bağlamında, Türkiye, İsveç’in Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edecek ve onaylanması sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde olacaktır.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir