İşte KPSS skandalıyla gündemde olan Yediiklim Yayınevi’nin sahipleri ve kuruluş süreci!

KPSS’nin geçtiğimiz pazar günü yapılan Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumundaki bazı soruların, Yediiklim Yayınları deneme sınavı ve ders videolarında yer alan sorularla aynı olduğu ortaya çıktı. İddiaların ardından soruşturma başlatıldı ve yayınevine polis tarafından baskın yapıldı. İşte KPSS iddialarının odağındaki Yediiklim Yayınları hakkında bilinenler...

featured

KPSS Lisans oturumundaki soru sızıntısı iddialarının merkezindeki Yediiklim Yayınevi’nin kuruluşu yaklaşık 20 yıl öncesine dayanıyor.

Resmi adı Yediiklim Eğitim Bilgisayar Yay. San. ve TİC. LTD. Şirketi olan Yediiklim Yayınevi, 2003’te dergi çıkarmaya başladı. 2005’te limited şirketi unvanını alan kurum KPSS, ALES, YDS, SPK, GYS dahil birtakım kurum sınavlarına da hazırlık amacıyla kitap ve soru bankası yayınlıyor. Kurumun Türkiye’de toplam 69 ilde şubesi bulunuyor.

2005’te limited şirket unvanını elde eden Ankara merkezli şirketin kurucuları Fikret Işık ve Selim Işık. 50 bin YTL sermaye ile kurulan şirketin hedefleri, “Özel eğitim kurumları açmak, dershaneler kurmak ve öğrencileri kurum sınavlarına hazırlamak” olarak tanımlamıştı.

Şirketin kurucularından Fikret Işık, kurumda iki sene müdür olarak çalıştıktan sonra 2007 yılında hisselerini Nafiye Işık’a devretti. Işık, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Şirketin diğer kurucusu Selim Işık ise hisselerini 2009’da şirketin şimdiki sahibi Münir Çelik ve Mustafa Çelik’e bıraktı.

Selim Işık, 2021’de Akademi Denizi Yayıncılık adlı firmayı kurdu. Şirketin yedi kurucusundan biri Mehmet Akif İşler. Bir milyon TL sermaye ile kurulan şirketin 300 bin TL’si Selim Işık tarafından ödendi.

Yediiklim’i devralan Mustafa Çelik ve Münir Çelik de Işıklar gibi Kahramanmaraşlı. 2010’da Mustafa Çelik, şirketteki yüzde 2,5’luk hissesini halen kurumda çalışan bir başka Maraşlı Cemal Arabacı’ya devretti.

BEŞ KATLIK SERMAYE ARTIRIMI

2014’te şirketin sermayesi bir milyon TL’ye çıkarıldı. Bu miktarın 975 bin TL’si Münir Çelik’e, 25 bin TL’si ise Cemal Arabacı’ya atti. 2017’de şirketin sermayesi 5 milyon TL’ye çıkarıldı ve Çelik’in payı 4 milyon 875 bin oldu. 2018’de ise Münir Çelik Cemal Arabacı’nın hisselerini satın aldı ve şirket tek ortaklı limited şirket haline geldi. Münir Çelik 9 Mart 2018’de ise 1 Mart 2028’e kadar şirket müdürü olarak seçildi.

MARTTA 17 MİLYON TL’LİK İHALE KAZANDILAR

Yediiklim Yayıncılık, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe dil düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan Türkçe dil sınav sorularını içeren soru kitapçıklarının basılması, dağıtılması, toplanması ve okunması için açılan ihaleyi kazandı. Kurumun 15 Mart 2022’de kazandığı ihalenin maliyeti yaklaşık 17 milyon TL.

İŞYERLERİNDE ARAMA BAŞLATILDI

Ortaya çıkan skandalın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruşturma için Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirmişti. DDK, KPSS hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduktan sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Yediiklim Yayınevine yönelik operasyon düzenlendi. Yayınevinin Kızılay ve OSTİM’de bulunan iki şubesinde arama başlatıldı.

https://habermotto.com/kpss-iddialarinin-odagindaki-yediiklim-yayinevine-polis-baskini

Devlet Denetleme Kurulu, KPSS Lisans sınavı için suç duyurusunda bulundu!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir