İstanbul’un saklı cenneti Ballıkayalar

featured

Ailecek bir hafta sonu denizin ve doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız bu liste tam size göre…

Ballıkayalar / Kocaeli
Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde bulunan Ballıkayalar, Gebze’ye 10, İstanbul’a ise 50 kilometre mesafede bulunuyor. Bir saatlik bir yolculuğun ardından rahatlıkla ulaşabileceğiniz Ballıkayalar, barındırdığı farklı hayvan ve bitki çeşitliliğinin korunması amacıyla 1995’de tabiat parkı olmuş… Bölgenin adının nereden geldiği konusu da bir hayli ilginç…

Uzun zaman evvel çok sayıda arı kanyon içerisinde bulunan mağaraları kovan olarak kullanırmış. Bu nedenle Bal Mağaraları, Ballı Mağaralar, Bal Kayalıkları derken yıllar içinde Ballıkayalar olarak anılmaya başlanmış. Kanyon içerisinde ve etrafında kamp yapmak için oldukça uygun alanlar var. Ancak çevrede herhangi bir tesis olmadığı için tüm malzemelerinizi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Sardala Koyu / Kandıra – Kocaeli
Ağva Kandıra tabelalarını takip edip Bağırganlı köyünden sonra toprak yoldan 8 kilometre gidince ikinci toprak yolda aralarda derelerde bu gizli cennet. Pınarlı’ya da yakın. İki buçuk saat gibi bir süre yemyeşil, ağaçlarla kaplı bir yoldan Bağırganlı’ya ulaşılıyor. Navigasyonla buraya kadar gidebiliyorsunuz. Etrafta bir tesis olmadığından her şeyinizi alıp gitmeniz gerekiyor.

Ağva yolundan gidecekler yol üstündeki büyük marketlerden alışveriş yapabilir. Ben genelde köyden alırım. Fırından sıcacık ekmekler almak çok hoşuma gidiyor. Burada kayaların yapısı benim en sevdiğim türden. Deniz genelde ılık, havası da pek üşütmez. Herkesin Sardala dediği koya bölge halkı ‘Malkaya’ diyor. Denizin ortasındaki adanın içinde gizli duvarlar bulunuyor. Geçmiş zamanlarda bir mahsen olduğu düşünülen yapılar da var. 2009 yılında sualtı ve üstünde araştırmalar yapılmıştı ve benim okuduğum da bu araştırmalardı.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir