İBB’nin ihale vurgunu MASAK raporuyla ortaya çıktı! İmamoğlu’na bir soruşturma daha

Göreve geldiği günden bu yana İstanbul'a çivi çakmayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu usulsüz ihalelerle yakın çevresine para aktardığı ortaya çıktı. MASAK uzmanları tarafından yapılan inceleme sonrası İETT bakım ve onarım işleri için 44 ihaleden 30'unun pazarlık ile aynı kişilere verildiği ortaya çıktı.

featured

CHP’li İBB yönetimindeki İstanbul’da büyük bir vurgun daha ortaya çıkarıldı. Göreve geldiği günden bu yana İstanbul’a bir çivi çakmaktan aciz olan İBB Başkanı İmamoğlu, kendi çevresine peşkeş çekerek İstanbul’u talan etmeye devam ediyor.

30 İHALENİN PAZARLIK USULÜYLE YAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ

Sabah’ın aktardığı habere göre, Mülkiye Müfettişleri, Hazine ve Maliye Müfettişi ve MASAK Uzmanı tarafından yapılan inceleme sonucunda İBB yönetiminin usulsüz ihalelerle yandaşlarını beslediği ortaya çıktı.

Yapılan incelemelerde, İETT Araç Bakım Onarım ihalelerinde İETT tarafından 2019-2021 yıllarında toplam 44 araç bakım ihalesi yapıldığı, bu ihalelerin iki farklı yöntemle gerçekleştirildiği belirlendi. Birinci yöntemin sadece bakım ve onarım işlerini içeren bakım onarım ihaleleri olduğu ve idarenin istediği firmaya verdiği usul olan pazarlık usulüyle 15, 8’i ise açık ihale usulü ile yapılan toplam 23 ihale gerçekleştirildiği tespit edildi.

13 İHALE AYNI FİRMAYA VERİLDİ

İkinci tür ihalelerin ise İşlettirme Usulü adı verilen şoför teminini de kapsayan bakım ve onarım ihaleleri olduğu 15’i pazarlık, 6’sı açık ihale usulü ile yapılan toplam 21 ihale yapıldığı belirlendi.

Bu araç bakım onarım ihalelerinden; CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın Mali Müşaviri olduğu Ulaşım İç ve Dış Tic. A.Ş’nin 7’si pazarlık, 6’sı açık ihale usulü olmak üzere 13 ihale aldığı belirlendi. Bilginay Ltd. Şti’nin 6’sı pazarlık, 4’ü ise açık ihale usulüyle 10 ihale aldığı tespit edildi. Beydağ Ltd. Şti’nin pazarlık usulüyle 7 ihale aldığı, Mercedes Benz Türk A.Ş’nin 3’ü pazarlık 1’i açık olmak üzere 4 ihale aldığı, Vizyon Ulaşım Ltd. Şti’nin de 3’ü pazarlık usulü 1’i açık ihale olmak üzere 4 ihale aldığı, Twin Turizm Ltd. Şti’nin de 1’i pazarlık usulü 1’i açık olmak üzere 2 ihale aldığı, Hanzade A.Ş’nin pazarlık usulüyle 1 ihale aldığı, Öz Hicret Otomotiv A.Ş’nin de pazarlık usulüyle 1 ihale, YST A.Ş’nin pazarlık usulüyle 1 ihale aldığı, Hanzade A.Ş. – YST A.Ş. Ortak Girişiminin açık ihaleyle 1 ihale aldığı belirlendi.

42 MİLYON LİRA MALİYETİN FAZLA HESAPLANDIĞI TESPİT EDİLDİ

Bu ihalelerden, 23 ihalede teknik şartnamelerinde bakım onarım işi kapsamında birçok hizmet türünün tariflenmesine rağmen yüklenicinin çalıştıracağı personelin niteliklerine ve net personel sayısına yer verilmediği, 6 ihalenin yaklaşık maliyeti tespit edilirken, hesaplamalara kur artış oranı/kur farkı maliyeti ile yüzde 4 sözleşme ve genel giderlerle birlikte işçilik maliyetinin dâhil edilmesiyle yaklaşık 42 milyon lira maliyetlerin fazla hesaplandığı tespit edildi.

2019 yılı 427531 ihale numaralı Kurtköy garajı işlettirme ihalesinin idari şartnamesinde “Mesleki Yeterlilik Kriterleri” başlıklı maddesi ile “benzer iş olarak kabul edilecek işler” başlıklı 7.6.1.maddesinin düzenlenmediği, ihaleye katılım kriteri olarak isteklilerden iş deneyim belgesinin de istenilmediği belirlendi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ

Yapılan işlemlerin mevzuata aykırı olduğu için İBB ve İETT görevlileri hakkında düzenlenen 15 Haziran 2022 tarihli Tevdi Raporu, İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gönderildi.

Tespit edilen yolsuzluklar neticesinde bu işlerde sorumluluğu olduğu değerlendirilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye görevlileri hakkında soruşturma izni verildi. Kültür A.Ş. görevlileri hakkında ise Savcılık tarafından genel hükümlere göre soruşturma yapılması için rapor düzenlendi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir