Göç İdaresi’nden Mustafa Yeneroğlu’nun provokasyon girişimine dair açıklama

Göç İdaresi Başkanlığı, Deva Partisi’nin İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun, Somalililer üzerinden yaptığı provokasyonun ardından tabela denetimlerine ilişkin bir açıklamada bulundu.

featured

Deva Partili Mustafa Yeneroğlu, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile Ankara Kızılay’da bulunan ve Somalilere ait restoran tabelasına haksız gerekçe ile müdahale edildiği yalanını söyleyerek, provokasyona kalkıştı.

SOMALİLİLER ÜZERİNDEN PROVOKASYON

Polisle de tartışarak şov yapan Yeneroğlu, Somalilere ırkçılık yapıldığını savundu. Göç İdaresi Başkanlığı ise Yeneroğlu’nun provokasyonunu çürütür nitelikte yazılı bir açıklama yayınladı.

Tabelanın, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen şartlara uygun olarak yapılmadığına dikkati çeken Göç İdaresi, ‘’Ankara’daki iş yerine ait tabelaya yönelik işlem, kolluk kuvvetlerince yürütülen denetimler kapsamında gerçekleştirilmiştir.’’ ifadelerini paylaştı.

İşte Göç İdaresi Başkanlığı’nın konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklama;

‘’Ülkemizde kullanılan tabelalar için kurallar Türk Standartları Enstitüsü tarafından TS 13813 standardı ile belirlenmiş olup yabancı dilin yer aldığı tabelalara ilişkin hususlar da söz konusu standart ile belirlenmiştir. Bu kapsamda, yabancı dilde ifadenin yer aldığı tabelalarda yabancı dildeki ifadeler Türkçe ifadelerin %25’ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılması gerekmektedir.

Söz konusu standardın uygulanmasının denetlenmesine ve ayrıca vergi levhası olmaksızın işletmelerin oluşturduğu haksız rekabetin önüne geçilmesine ilişkin olarak 4 Kasım 2021 tarihi itibarıyla 81 ilimizde Vali/Kaymakamlarımızın koordinasyonunda; İl Göç İdaresi Müdürlükleri, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve ilgili STK temsilcilerinin katılımı ile hem il hem ilçe düzeyinde denetim komisyonları oluşturulmuştur. Denetim komisyonları ile gerçekleştirilen denetimler sonucunda bugüne kadar;

19.309 iş yerinin yabancılar tarafından işletildiği,
15.666 iş yeri tabelasının TSE standartlarına uygun olduğu,
3.643 iş yeri tabelasının TSE standartlarına uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Söz konu tabelalara ilişkin uygulanan idari süreçlerin ardından 2.151’i standartlara uygun hale getirilmiş olup diğer tabelaların süreçleri devam etmektedir.
1.815 işletmeye vergi kaydı olmadığı için idari yaptırım uygulanmıştır.

Ankara’daki iş yerine ait tabelaya yönelik işlem, kolluk kuvvetlerince yürütülen bu denetimler kapsamında gerçekleştirilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’’

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir