TYT’deki Türk sahabeler sorusunun cevabı nedir? Jahrein’in paylaşımı gündem oldu!

TYT’de aralarında Türk sahabelerin de olduğu bir soru, sosyal medyada gündem oldu. Peki TYT’deki Türk sahabeler sorusunun cevabı ne? Jahrein de TYT’deki Türk sahabeler sorusuyla ilgili paylaşım yaptı.

featured

YKS maratonunun ilk ayağı bugün itibarıyla sona erdi. Sınavın ardından sosyal medyadan sınav yorumları ve sorularla ilgili paylaşımlar yapıldı. Sınavda sorulan Türk sahabelerle ilgili bir soru ise Jahrein olarak bilinen fenomen Ahmet Sonuç’un dikkatini çekti.

TYT 2022 matematikte çıkan bina yaşı sorusunun cevabı ne? TYT’deki Ayşe’nin bina yaşı sorusuna verdiği cevap…

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Jahrein, ‘’Sahabe sorusu vardı bir de. Türk sahabe varmış. İslam’la tanışmamız o kadar eskiymiş. Bu bilgi doğru mu?’’ ifadelerini kullandı.

Daha sonra aklı sıra espri yapan Jahrein, rapçi Sehabe adıyla bilinen Barış Çetin’in fotoğrafını paylaşarak, ‘’Bu mu?’’ dedi.

TYT 2022 zor muydu, kolay mıydı? YKS 2022 yorumları! TYT 2022 matematik Türkçe sınav yorumları

Twitter’dan da konuyla ilgili binlerce paylaşım yapıldı. Ancak soruyu ya da sorunun cevabına erişecek hiçbir bilgi paylaşılmadı.

İşte Türk sahabelerle ilgili yapılan o paylaşımlar….

TÜRK SAHABELER

Sahabe (Peygamberin arkadaşları) arasında Türk kökenlilerin de olduğu tahmin edilmektedir. Örneğin Ebu Bekre’nin(11) annesi Türk asıllı bir köle, babası iran asıllı bir köledir. Ebu Huzeyfe’nin azadlısı Salim de Horasan kökenli bir Türk sahabidir. Salim Kur’an’ı en iyi ezberleyenlerden olduğu için Hz. Peygamberin iltifatına mazhar olur. “Kur’an’ı şu dört kişiden öğreniniz”, dediği sahabilerinden birisidir. Medine’ye hicret eden kafilede, üstelik içinde Hz. Ömer gibi büyüklerin de bulunduğu kafileye peygamber tarafından Salim ‘imam’ tayin edilmiştir.

Hz. Ebubekir zamanında Müseylemetül Kezzab’a(yalancı Peygambere) karşı yürütülen Yemame gazasının sancaktarıdır. O’nun gibi bir Kur’an hafızının zarar görmemesi için sancağı elinden almak isteyen sahabilere; “Eğer bugün bu sancağı taşımazsam Kur’an ehlinin en bedbahtı benim!” diye karşılık verir. Sancağı düşürmek için şiddetli saldırılardan yara alırken sürekli “Ve ma Muhammedün İlla Resul..”(Muhammed ancak Allah’ın resulüdür”(12) ayetini okumaktadır.

Son nefesinde de bu ayeti haykırdığını duymuşlardır. Vefat ettiğinde 28 yaşındaydı. Hz. Ömer, Salim’e özel bir sevgi ve saygı duyardı. Halifeliğinin son yıllarında “Eğer yaşasaydı Salim’e halifeliği bırakmak isterdim” diye sürekli onu anıyordu. Hz. Peygamber Hz. Salim için “Salim Allah’tan korkar. Eğer korkusu olmasaydı, O, Allah’a olan sevgisinden yine günah işlemezdi.” demişti.

Habbab B. Eret de Kufe Türklerinden olan sahabilerdendi. Yine İran üzerinden köle olarak gelmişti. Ümmü Enmar isimli bir kadının himayesinde yaşıyordu. Demirci ustasıydı. Kılıç yapmakta üstüne yoktu. Hz. Ebubekir aracılığıyla Müslüman olanlardandı. Müslüman olduktan sonra gördüğü ağır işkencelerin izini ömür boyu sırtında taşıdı. Hz. Peygamberin sık sık dükkanına uğrayıp sohbet ettiği bir sahabeydi. Hz. Ömer’in kız kardeşi ve kocasının Kur’an öğretmenliğini yaptı. Sonradan birbirlerini çok seven Hz. Habbab ve Hz. Ömer akraba oldu. Habbab(Türk sahabi), Hz. Ömer’in eniştesi oldu. Bedir Savaşında taktik belirlemede önemli katkıları vardır. Yalancı peygamberlerle savaşa ve Suriye’nin fethine katıldı. 657’de Kufe’de vefat etti.

Şehr b. Bazan aslen Hamedanlıdır. İran’dan alınan esir Türklerdenken savaş için gönderildiği Yemen’e yerleşen babasıyla Kisra’ nın Hz. Peygamber’i yakalamak üzere gönderdiği ekiple Medine’ye gelmiştir. Peygamberimizin tayin ettiği ilk vali olan Amr b. Şehr, Şehr b.Bazan’ın oğludur. Yalancı Peygamber Esvedül Ansi tarafından öldürülmüştür.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir