Geleceğin sorunu EYT değil EPT olacak

featured

EYT GİDECEK, EPT GELECEK!

AK Parti’nin pandemi gerekçesiyle artan işsizliğe karşı istihdamı artırmak hedefiyle sunduğu teklif işçilerin uzun yıllar mücadele ederek kazandığı haklar açısından önemli riskler taşıyor. Teklifin tartışmalı maddelerinden biri 25 yaş altı ile 50 yaş üstü işçilerin “belirli iş sözleşmesi” ile 2 yıl çalıştırılması oldu. Bu, işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmaması dolayısıyla iş güvencesinin ortadan kalkması demek.

Teklifle gelen bir diğer düzenleme ise kısmi çalışma için verilen teşvik. Buna göre 45 saat olan tam zamanlı çalışma yerine bunun 2/3’ü olan kısmi zamanlı çalışmayı tercih eden yeni bir işçinin ücreti en az altı ay süreyle istihdam edilmesi şartıyla gelir vergisinden muaf olacak.

Sırf teşvikten yararlanmak için işin ve ücretin bölünmesinin yaratacağı sorunlar bir yana bu düzenlemelerin uzun vadede yaratacağı sonuçlar da çalışma hakları açısından endişe verici. Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti bu durumu teklifin komisyon görüşmelerinde anlattı.

Kısmi çalışma ile ilgili Çaykur’da çalışan mevsimlik işçileri örnek veren Serdengeçti, bu işçilerin gerekli primi sağlayamadıkları için işsizlik ödeneğinden dahi faydalanamadığına, emeklilik primlerini dolduramadıklarına dikkat çekti.

Bu durum “tersine EYT” olarak nitelendirilen “yaşını doldurmuş ama primini ödememiş çalışan kitleler” anlamına geliyor. Bu durumda esnek çalışma modellerinin yaygınlaşması EYT’nin ardından bu kez EPT’yi “Emeklilikte Prime Takılanlar”ı yaratacak, Görünen o ki gelecek yılların sorunu da EPT’liler olacak.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir