Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan faiz indirimi sinyali: “Faizi savunanla beraber olamam”

featured

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yarın yapacağı toplantıda çıkacak faiz kararı öncesinde dolar yükselmeye devam ederken, bugün partisinin meclisteki grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, net faiz mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında faizle ilgili açıklamalar yaparken şu ifadeleri kullandı:

“Milletimizi faize ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz. Hala kalkıp da bu yolda, bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasın ben faizi savunanla beraber olmam, olamam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim.”

https://twitter.com/YolTV/status/1460911903283335172?s=20

LÜTFİ ELVAN’I MI KAST ETTİ?

Grup toplantısının ardından gazetecilerin, “Eleştirdiğiniz bazı isimler oldu, ‘Birlikte yol yürümem.’ dediniz. Bununla işaret ettiğiniz somut taraflar var mı?” sorusuna da yanıt veren Erdoğan, “Anladığınıza göre…” dedi.

Erdoğan’ın, bu ifadelerle, dün faiz ve enflasyon konusunda açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı kastettiğine dair yorumlar gündem oldu.

Elvan, dünkü açıklamasında, “Enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranları da gerileyecek ve yatırımlar için öngörülebilirlik ufku artacaktır” demişti.

ERDOĞAN KONUŞTU, DOLAR YÜKSELDİ

TCMB’den perşembe günü faiz indirimi beklenmesi ve ABD tarafındaki verilerin iyi gelmesi sonrası güçlenen dolar endeksi, TL’de kaybın devam etmesine neden oluyor. Zirveden satışlar gelse de düzeltme denemelerinin sınırlı kaldığı görülüyor.

Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası tarihi zirvesini 10,56 seviyelerine taşıdı. Saat 13:25 itibariyle dolar/TL 10,5160 ve Euro/TL 11,9075 seviyesinde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yükselişin yeniden hızlandığı görülürken, dolar/TL, 10,53 seviyesine ulaştı.

Piyasada ağırlıklı beklenti TCMB’nin faiz indirimine devam edeceği ve 100 baz puanlık indirim daha geleceği yönünde.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir