EYT düzenlenmesinde son durum: EYT ne zaman çıkacak, yaş sınırı olacak mı kimleri kapsıayacak?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT yasasının ne zaman çıkacağı ve kimleri kapsayacağı araştırılan konular arasında yer alıyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi konusunda detayları paylaştı.

featured

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarda son duruma ilişkin konuştu. ‘Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek’ dedi.

Bakan Bilgin, şunları kaydetti; ‘Emeklilikte yaşa takılanlar deyince 8 Eylül 1999’dan önce işe başlamış olanları kastediyoruz. Bir de bunların bazı istisnaları var. 99’dan önce işe girmemişse ne kadar borçlanırsan borçlan olmaz. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek.

Bilgin, ‘evet ya da hayır diye yanıt verilecek bir konu değil. Bütün bu çalışma bittikten sonra, toplam tabloyu gördükten sonra onu değerlendireceğiz. Yaş sınırı konusunda henüz karar verilmedi. Bu aya kadar yaklaşık sayı, 1 milyon 900 bin kişi. Ocak ayında 2 milyon civarında veya biraz geçer. Prim günü sayısı ve hizmet yılı süresi şartlarına uyanların sayısı bu. Eğer hiçbir yaş sınırı olmazsa bunlar kapsama giriyor. EYT düzenlemesi çıktıktan sonra süreç içinde faydalanabilecek toplam kişi sayısı ise 5 milyon 700 bin civarında’

Benzer Haberler
2023-en-dusuk-emekli-maasi
Asgari ücret 8 bin 500 TL olunca en düşük emekli maaşı kaç TL olacak? EYT’lileri bekleyen sürpriz sonuç…
1654490737120-1637328242583-2021-04-nebati-2
Bakan Nebati’den flaş EYT açıklaması: ‘Kıdem tazminatı yükünü çözüyoruz’
eyt
EYT’de ödenecek en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte o rakam

Bakan Bilgin, ‘Bu hafta çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz. Tahmin ediyorum, bu ay sonuna kadar Meclis’e götürürüz. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek Ocakta. Sayın Cumhurbaşkanımıza 26 Aralık’ta son durumu arz edeceğim. En geç ocak ayında Meclis’e intikal ettirdiğimiz zaman Meclis’in kararlaştırma sürecine bağlı olarak tamamlanır.’

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor.

1999’daki düzenleme öncesi erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü, kadınlarda 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim gününü tamamlayanlar yaşa bakmadan emekli olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999’daki yasa sonrası emeklilik yaşı 58’e kadar yükseldi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir