Emekliye enflasyon artı ek ZAM geliyor

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile ilgili flaş kulis bilgisi geldi. Enflasyon farkına göre zam alacak işçi ve Bağ-Kur emeklileri için hükümet yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Ek zam yapılacak söylentileri dolaşırken en düşük emekli maaşı için ise ayrı bir çalışma yapılıyor. Peki zam sonrası emekliler fark alabilecek mi?

featured

TÜİK tarafından açıklanan 2023 Aralık ayı enflasyon verileri sonrası SGK ve Bağ-Kur emeklilerin de alacağı en az zam oranı da belli olmuş oldu.

EK ZAM İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

2023 yılının ikinci 6 ayına ait enflasyon farkı yüzde 37.57 oldu. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri en az yüzde 37.57 oranında zam alacak. Ancak kulisten sızan bilgilere göre hükümet hem en düşük emekli maaşı konusunda hem de emeklilere ek bir zam yapma konusunda çalışma yürütüyor.

Enflasyon rakamlarının belirlenmesi sonrası memur ve memur emeklisinin maaş artış oranı TİS ile birlikte yüzde 49.25 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkına göre aylık artış oranları ise yüzde 37.5”de kaldı.

Daha önceki yıllarda iki grup arasında en fazla yüzde 2-3 oranında fark oluyordu. Bu yıl oluşan yaklaşık 12 puanlık fark ise “Emeklilere ek zam yapılabilir mi?” sorusunu gündeme taşıdı.

HÜKÜMET ÇALIŞMA YAPIYOR

Kulislerden basına yansıyan haberlere göre ekonomi yönetiminde böyle bir çalışma yürütülüyor. NTV’de yer alan bilgilere göre bütçe imkanları zorlanmadan ve enflasyonla mücadele programına zarar vermeden adım atılması için çalışma yürütülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı çalışmada alternatifli planlar hazırlandı. Bu çalışma Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

MAAŞ FARKI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Çalışmada ücreti 7 bin 500 liraya tamamlanan emeklilerle ilgili de düzenleme yapılması hedefleniyor.  Düzenleme yasa gerektiriyor. Meclis 16 Ocak’a kadar kapalı ancak düzenlemenin yasalaşması sonrası emeklilere maaş farkı ödenebilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir