Garanti Koza mağdurlarına mahkemeden iyi haber

Türkiye’nin en köklü inşaat şirketlerinden olan ve iflas başvurusunda bulunan Garanti Koza AŞ. ve Akbank arasında yaşanan ipotek krizi nedeniyle tapularını alamayan vatandaşlara iyi haber mahkemeden geldi.

featured

Temeli 1950’li yıllarda atılan Garanti Koza İnşaat AŞ için 30 Mart 2021’de iflas kararı çıktı. İflas kararı ile birlikte şirketin tasfiye sürecine geçildi. Garanti Koza tarafından yapılan ve yedi bloktan oluşan Kozapark Akkoza Projesi sakinlerinin de mağduriyetleri bu noktada başladı.

Patronlar Dünyası‘nın haberine göre; 2013 yılında hayata geçen projede evlerini alarak ödemelerini yapan ve konutlarda yaşamaya başlayan vatandaşlara tapuların devri bir türlü gerçekleşmedi. İlerleyen süreç içerisinde de Garanti Koza şirketinin finansal krize girip, Akbank ve Ak Finansal Kiralama Şirketi ile yaptığı kredi anlaşmasında bu gayrimenkulları ipotek olarak göstermesi üzerine tapusunu alamayan mağdurlardan Yasemin B. isimli tüketici yaşananları mahkemeye taşıdı. Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesi’ne avukatı aracılığıyla başvuran Yasemin B., tapu iptal ve tescil davası açtı.

Mahkeme yaptığı inceleme sonucunda Yasemin B.’nin davasını kabul ederek, dava konusu konutun ipotek şerhlerinden arındırılmış şekilde Yasemin B. adına tescil edilmesine karar verdi.

DÜRÜST DAVRANMA İLKESİNİ DAYANDIRDI

Mahkeme kararında Türk Medeni Kanunu 2 maddesinde yer alan dürüst davranma ilkesine dayanırken, davacının borcunu eda etmesine ve  konutun fiili teslimin yapılmasına karşın  Garanti Koza Şirketi’nin tapuda mülkiyetin devretmemesi sebebi  iyiniyetli sayılmayacağını ve fiili durum böyle ile  Garanti Koza şirketi ile kredi sözleşmesi akdeden bankanın da basiretli hareket etmediğini belirtti.

Mahkemenin vermiş olduğu bu karar, Garanti Koza projesinden ev alan mağdurları sevindirirken, davalı tarafların karara karşı istinaf mahkemesine başvuracakları öğrenildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir