Elif Şafak’a ‘aşırma’ şoku! Mine Kırıkkanat soluğu mahkemede aldı

Gazeteci-yazar Mine Kırıkkanat, kendi romanındaki bir bölümü Elif Şafak’ın aşırdığını iddia ederek, ünlü yazar Elif Şafak’a tazminat davası açtı. Davanın ön inceleme duruşması yapıldı. Bir sonraki duruşma ekim ayına ertelendi.

featured

Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Mine Kırıkkanat, Elif Şafak‘a maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, Mine Kırıkkanat’ın Türkiye’nin ilk kadın mizah yazarı olarak yazın hayatına başladığı, edebi eserlerini deneme, araştırma, öykü ve roman türlerinde yazdığı belirtildi. Kırıkkanat’ın davaya konu olan roman türündeki “Sinek Sarayı” isimli kitabını 1990 yılında yayımladığı, bu romanın son basımının 2020 yılında yapıldığı vurgulandı.

Yazar Elif Şafak’ın ise ilk basımı 2002’de, sonuncu baskısı 2020 yılında yapılan “Bit Palas” isimli romanında, Kırıkkanat’ın romanından aşırma yaptığı öne sürüldü.

KONU, KURGU, MEKAN, KARAKTERLER AYNI

Kırıkkanat, Şafak’ın kendisinden sonra kaleme aldığı “Bit Palas” isimli romanda konu, kurgu, kurgu mekanı ve marjinal karakterler ile yazım üslubunun kendisine ait “Sinek Sarayı” romanından intihal (aşırma) yapıldığını ileri sürdü.

Kırıkkanat’ın, avukatı aracılığıyla açtığı davada Elif Şafak ile yayınevinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu uyarınca tazminat ödemesini talep edildi.

Elif Şafak’ın avukatı ise zaman aşımı nedeniyle davanın reddedilmesini istedi.

Elif Şafak biseksüel olduğunu açıkladı

İLK DURUŞMA YAPILDI

İstanbul Anadolu Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde davanın ön inceleme duruşması yapıldı. Duruşmada davacı Mine Kırıkkanat’ın avukatı, “Tecavüz halen devam ettiğinden zamanaşımı itirazı yerinde değildir. Bu nedenle bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmesini talep ediyoruz. Mahkeme aksi kanaatte ise arabuluculuk işlemini yapmamız için tarafımıza süre verilsin. Ayrıca uzman görüşü sunmak için de tarafımıza süre verilsin” dedi.

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir