NATO’ya girmek isteyen İsveç’te işler karışık! PKK’lı vekil Emine Kakabahev’in oyu her şeyi değiştirdi

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşının başlamasıyla birlikte NATO'ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya'da hareketli günler yaşanıyor. İsveç'te terör örgütü PKK üyesi ve İsveç Parlamentosu vekili Emine Kakabahev, sağcı kesim tarafından tepkiyle karşılaşan İçişleri ve Adalet Bakanı Johansson'a karşın yapılan güvensizlik oylamasında lehte oy kullandı. Böylece Johansson'a yönelik gensoru önergesi reddedildi. İsveç'in Türkiye'nin taleplerine yeşil ışık yakması sonrası hükümete vereceği desteği çekeceğini açıklayan Kakabahev'in fikrini değiştirmesinin sebebi olarak da terör örgütü PKK'nın lehte oy yönünde emir vermesi gösterildi.

featured

İsveç’te Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında verilen gensoru önergesi Mecliste kabul edilmedi. Parlamentoda, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin Johansson hakkında sunduğu gensoru önergesi görüşüldü.

İsveç Demokratlar Partisine, ana muhalefet Muhafazakar Parti (M), Hristiyan Demokratlar Parti (DK) ve Liberal Partinin (L) destek verdiği oylamada, muhalefet, Johansson’un bakanlığının düşmesi için gerekli 175 oyu yakalayamadı. Milletvekillerinin 174’ü gensoru aleyhinde oy kullandı.

Parlamentoda gensoru önergesinde kritik rakam 175 olduğu için, terör örgütü YPG/PKK destekçisi bağımsız milletvekili Emine Kakabaveh‘in kullanacağı oy merak konusuydu.

Daha önce hükümetin kendisiyle YPG/PKK’ya destek verilmesi yönünde yapılan anlaşmaya sadık kalmadığını öne süren Kakabaveh, Türkiye ile NATO görüşmelerinin devam etmesinden dolayı da Johansson’un aleyhinde oy kullanacağını açıklamıştı.

Hükümete önce şantaj yapan daha sonrada pazarlık yapmaya çalışan Kakabaveh, son dakikada kararını değiştirerek Johansson lehine oy kullandı.

Expressen gazetesinin iddiasına göre, Suriye’nin kuzeyinde etkili örgüt elebaşı, Kakabaveh’i arayarak kriz çıkarmaması gerektiği yönde telkinde bulundu. Kakabaveh, gelen emir üzerine Meclise girerek oy kullandı.

Hristiyan Demokratlar Partisi Genel Başkanı Ebba Busch, Mecliste yaptığı konuşmada, Kakabaveh’in, gensoru önergesi için 3 kez karar değiştirdiğini en son Kuzey Suriye’den gelen emirle bugün Johansson’a destek vererek gensoru aleyhinde oy kullandığını söyledi. Busch, NATO görüşmeleri için Kakabaveh’le iş birliğinin kesilmesini istedi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir