Ekonomist Özgür Demirtaş kripto paralarla ilgili doğru bilinen yanlışları madde madde anlattı: “Mankenli fotoğraflara kanmayın”

featured

2 milyar dolarlık Thodex vurgunu sonrası tüm Türkiye’nin gündemi kripto paralar oldu.

Kripto paralar üzerine konuşan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kripto paralarla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. Demirtaş, sosyal medya hesabından madde madde kripto paraları anlattı.

Televizyonlarda, basında ve sosyal medyada kripto para yatırımlarıyla ilgili yanmış, yanlış olması bile cımbızla çekilmiş bilgilendirmeler mevcut olduğunu kaydeden Demirtaş, “Sevgili arkadaşlar, televizyonlarda, basında, sosyal medyada kripto para yatırımları ile ilgili çok yanlış, yanlış olmasa bile cımbızlama ile çekilmiş bilgilendirmeler mevcut. Ben de sizlere benim görüş açımdan bilgi aktarmak istiyorum” dedi.

“Mükemmel yatırım olacağı anlamına gelmiyor”

Kripto paraların 3500’den fazla borsada alınıp satıldığını belirten Demirtaş’ın açıklamaları şu şekilde:

“Biliyorsunuz sizler için 3 serilik Blockchain ve Kripto para videosu hazırlamıştım (3 bölüm bu Pazar yayında olacak – eğer tembelleşmezsem). Ancak yukarıda bahsettiğim yanlış bilgilendirmeler karşısında kısa da olsa hemen yazayım dedim. Dünyada şu anda 9000 üzerinde Coin ve Token var bunlar 3500 den fazla borsada alınıp satılıyor. Bu yapının üst teknolojisi Blockchain…

Bence devrim niteliğinde bir teknoloji. Bunu 2016-17 yılından beri söylüyorum. Ancak Blockchain teknolojisinin devrim niteliğinde olması yukarıda bahsettiğim Coin ve Tokenlarının hepsinin mükemmel yatırımlar olacağı anlamına gelmiyor. Yine yıllardır söylediğim gibi bunlar son derece riskli, oynak ve volatil yatırımlar. Çoğunluğu batabilir. Yine ancak çoğunluğu batsa da devlet yasaklarının olmadığı bir Dünya da aralarında mükemmel projeler var ve çok daha değerlenebilirler. Şimdi bu ne demek.

Bu şu demek: Eğer siz bir projenin WHITEPAPER’ını okumadıysanız bilinçli yatırım yapmıyorsunuz ve canınız yanabilir demek. Okusanız dahi okuduğunuzu anlamanız ve anladığınızda haklı olmanız lazım. Yani Mega Coinler dışında profesyonel olmadan yapılan her yatırım, gözleriniz bağlı şekilde ip üstünde yürümektir. Yani risklidir. Amma velakin sırf böyle riskler var ve bunu söylüyoruz diye bu sefer de teknolojinin tümüyle yasaklanması gerektiğini, 9000 tane projenin hepsinin çöp olduğunu söyleyen konuyla alakası olmayan insanlar da çıktı. Ölümüne savunanlar ile bu kişiler zıt uçlarda olsalar da aynı kafa yapısındalar.”

Borsa hırsızlığı ile ilgili yanlış bilgiler

“Sonuç itibari ile günlük %20-30 Volatilite’yi midesi kaldıramayanların ihtiyatlı olması gereken bir alan. Şimdi son günlerde bir de Borsa hırsızlığı olayı çıktı. Bu konuda da yanlış bilgiler mevcut. Bir çok kişi Borsa hırsızlığı ile Kripto Varlık yatırımlarının riskini birbirine karıştırmış durumda. İkisi aynı şey değil. Siz Kripto varlık alıp satmak için bu MERKEZİ borsaları kullanıyorsanız ve onun dışında bir de bu varlıkları borsada tutuyorsanız, baştan hata yapmışsınız demektir.

Bir kere Kripto dünyasında PRIVATEKEY dediğimiz şifre kimdeyse para onundur. Siz Kripto varlık alıp satmak için kullandığınız borsada paranızı tuttuğunuz ölçüde PRIVATEKEY’i borsada olan cüzdanı kullanıyorsunuz demektir. O yüzden Kripto borsalarda para tutulmaz Soğuk Cüzdanlarda tutulur (Bunu önceki günlerde de yazdım) Artı artık kimseye ait olmayan Merkeziyetsiz borsalar var. Siz PRIVATEKEY’inizi kimseye vermeden bu işlemleri yapabiliyorsunuz…

Türkiye’de hırsızlık yapan bu borsanın ismini ben duymamıştım bile. Düşünün ki ben bir de Meraklı bir insanım ve bu konularda okuyorum. Demek ki o kadar isimsiz bir yermiş. O yüzden herhalde yıllardır dilimde diye diye tüy bitti. Ama bıkmadan usanmadan tekrar edeyim. Lütfen dinleyin: Kimseden yatırım tavsiyesi almayın. Mankenler, güzel kadınlar ve arabalarla, ünlü insanlarla yapılan reklamlara kanmayın. Kripto para birimleri oynaklığı yüksek yatırımlardır. Bu oynaklığı bilerek yatırım yapın. Zorunlu olmadıkça Merkezi borsa kullanmayın. Kullanırsanız bile kripto paralarınızı borsanın cüzdanında bırakmayın. Soğuk cüzdanlar kullanın, onların da riskini bilin okuyun.

“Birçok altcoin zaman içinde batabilir”

Blockchain bir devrimdir, ancak bir çok altcoin zaman içinde batabilir, yok olabilir, bunlar olmasa hacklenmeler, Borsa hırsızlıkları, ünlüler ve politikacılar ile fotoğrafları çıkan garip insanların dolandırıcılıkları olabilir. Bunlardan korunmanın yolu ise okumak, öğrenmek ve finansal okur yazarlığı arttırmak. Her ne kadar bir çok coin ve token batabilecek olsa da, (Devletlerin sert müdahaleleri olmazsa) bazı projeler ciddi şekilde değerlenebilecektir. Mayınlara basmadan bu değerlenmeden yararlanmanın yolu ise yukarıda söylediğim önlemleri almak, okumak, okumadan yatırım yapmamak, Merkeziyetsiz Blockchain’i coinler anlamında değerlendirirken merkeziyetsiz yapılar kullanmak.

Son olarak TV’lere çıkan konuklardan ricam: Borsa hırsızlıkları ile Kripto Para yatırımlarının riskini aynı şey gibi anlatmamaları. Bitcoin merkezi olsun gibi konuyla alakalı olanın gülümseyeceği şeyler söylememeleri. Konunun yandan değil, gerçekten uzmanı olan Blockchain mühendisleri ile konuşmaları… Son sözüm. Blockchain bir devrimdir. Sınırlı arzı olan para birimleri Devletlerin fiyasko para politikasının sonucu olarak çıkmıştır. Kökü vardır, nedeni vardır. Herkese yatırımlarında akıl, sabır, temkin ve VİZYON dilerim…” ifadelerini kullandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir