“Dağ başı” denen Doğu’nun incisi Van aslında nasıl bir yer?

featured

Sizler de seyahat için rotanızı Doğu Anadolu’ya çevirmeye karar verdiyseniz ve Van’a doğru yolculuk yapmak istiyorsanız, sizleri tarihi ve doğal açıdan çok sayıda güzelliğin beklediğini bilmelisiniz.

Sert bir karasal iklime sahip olan Van’da ilkbahar aylarında genellikle yoğun bir yağış görülür. Van Gölü’nün de etkisi ile birlikte her mevsim serinliğin hakim olduğu Van, coğrafi konumu sebebiyle doğa aktivitelerine de son derece elverişli bir bölgedir. Kayak severler için harika bir bölge olan Van, turistik geziler için genellikle yaz aylarında ilgi görmektedir.

Van’ın önemli yapıları arasında yer alan Van Kalesi, Van seyahatiniz esnasında kesinlikle gidip görmeniz gereken yerler arasında! Urartulardan kalan ve tarihi M.Ö. 855’e kadar uzanan bu kale ile birlikte dilerseniz Zernek Kalesi, Ayanis Kalesi, Hoşap Kalesi ve Çavuştepe Kalesi’ni de gezebilirsiniz.

AKDAMAR DEĞİL “AHTAMAR”

Van Gölü’nün güney bölgesinde yer alan Ahtamar AdasıVan’ın büyüleyici güzellikleri arasında yer alıyor. Van Gölü’nün en büyük adası olarak nitelendirilen Ahtamar Adası, doğal güzelliklerin yer aldığı bir adadır. Doğal güzellikleri ile birlikte Ahtamar Kilisesi, diğer bilinen adı ile Surp Haç Ermeni Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmakta olan Ahtamar Adası, Van Gölü’nü gezmeye gelenlerin uğrak adresleri arasında yer alıyor!

Tarih boyunca farklı kültürlerden ve dinlerden insanlara ev sahipliği yapmış olan Van’da pek çok farklı kilise yer alıyor. Van Gölü’nü ziyarete gittiğiniz zaman onlarca farklı kiliseye rastlayabilmeniz mümkün. Bu kiliseler arasında gezebilecekleriniz arasında Ahtamar Kilisesi, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Adası’nda yer alan Adır Kilisesi, Hüsrev Paşa Camii ve Halime Hatun Kümbeti yer alıyor.

1. Dünya Savaşı esnasında Ermenilerin ve Türklerin birlikte yaşadıkları yer olan Eski Van Şehri, günümüzde harabeye döndüğü için kullanılamaz durumdadır. Fakat buraya geldiğiniz zaman gezip görebileceğiniz birbirinden eşsiz tarihi yapılar bulunmaktadır. Eski Van Şehri’ne ulaşmak istiyorsanız Van Kalesi’nin güneyine doğru hareket etmeniz gerekiyor.

Van’ın önemli bir simgesi haline gelen Van Kedilerinin neslinin korunması için kurulan Van Kedi Evi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kampüsünde yer alıyor. Eğer kedilere meraklıysanız ve hayvanlar ile aranız iyiyse Van geziniz sırasında Van Kedi Evi’ni de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Peribacası denildiği zaman insanların akıllarına genellikle Kapadokya gelir. Ancak bu doğa harikalarını görebileceğiniz tek noktanın Kapadokya olmadığını unutmamalısınız. Van Gölü ziyaretiniz esnasında peribacalarını gezmek istiyorsanız Van’ın Başkale ilçesinde yer alan Van Peribacaları’nı gezmeyi deneyebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir