BDDK’dan kredi kısıtlama kararında esneme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren düzenlemenin esnetildiğini açıkladı.

featured

15 milyon lira ve üzeri döviz varlığı olan şirketlere kredi sınırlaması getiren düzenlemede değişikliğe gidildi. Kredi kullanmak için belge verme yükümlülüğü olan şirketlere beyan esas alınarak kredi verilebilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren düzenlemenin esnetildiğini açıkladı. Buna göre; kredi kullanmak için belge verme yükümlülüğü olan şirketlere beyan esas alınarak kredi verilebilecek.

BDDK’nin aldığı karar şu şekilde:

Şirketler, bağımsız denetçiye onaylatarak bankalara verecekleri belgeleri yeminli mali müşavir onayıyla da alabilecek.

Kredi kullanabilmek için belge verme yükümlülüğü olan şirketlere beyanları esas alınarak kredi verilecek.

Kredi alan şirket beyanlarını doğrulayan belgeleri 3 ay sonra verebilecek.

NE OLMUŞTU?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 15 milyon TL karşılığının üzerinde dövizi olan şirketlerin kredi almasını şarta bağlamıştı.

BDDK’nin getirdiği son düzenleme, elinde yüksek miktarda döviz tutan firmaların TL kredi kullanmalarına sınırlama getiriyordu.

Buna göre, bağımsız denetimden geçmesi gereken ve elinde 15 milyon TL’den fazla nakit dövizi bulunan firmalar, şayet bu miktar toplam aktiflerinin ya da bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’unu aşıyorsa TL cinsi ticari kredi alamayacaktı.

Söz konusu uygulama, bu sınırlamaya tabi olan şirketleri ellerindeki dövizi satmaya ve bu şekilde piyasadaki döviz arzını artırarak kurdaki yükselişi sınırlamayı ‘umuyordu.’

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir