Başak Cengiz cinayetinde Can Göktuğ Boz’un ailesinin payı ne? Oğullarını kaderine terk eden anne ve baba tutuklanacak mı?

featured

İstanbul Ataşehir’de Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcıyla katledilen mimar Başak Cengiz’in ölümü Türkiye’yi derinden sarstı.

Katil Can Göktuğ Boz’un psikolojik sıkıntılarına rağmen yalnız yaşıyor olması ve avukatlığını annesinin üstlenmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi.

ANNE “TEDAVİYİ REDDEDİYOR” DEYİP OLAYI KAPATTI

Katilin avukatı olarak dinlenen annesi Ayşe Nejla Yomralıoğlu, “Ben şüphelinin aynı zamanda annesiyim. Kendisi 14 yaşından beri psikolojik tedavi görmektedir. Verilen ilaçları düzenli kullandıramadık. Son 2-3 senedir tedaviyi reddediyor ve benimle görüşmemektedir. Sıkıntıların arttığını ben de gözlemledim, akıl sağlığının yerinde olmadığını ben de gözlemledim. Bu sebeple gözlem altına alınmasını ve tedavisinin yapılmasını talep ediyorum” dedi.

Başak Cengiz’in katili Can Göktuğ Boz’un avukatlığını annesi üstlendi! Oğluna deli raporu aldırmaya çalışıyor…

Ailesinin, “psikolojik rahatsızlığı vardı ama tedaviyi reddediyordu” diyerek savunduğu zanlının durumu büyük tedirginlik yarattı. Böylesi bir durumda olan şahsın ebeveynlerinin hukuki sorumluğu nedir? Bu durumlarda izlenilen yollar nasıl olmalı? Bu cinayet önceden önlenebilir miydi?

Sabah’tan Yunus Emre Kavak’a konuşan Avukat Barış Erbaş ve Avukat Çağla Gül Bulut, ailenin cinayetteki rolünü değerlendirdi.

“ŞAHIS AKIL HASTASI OLARAK TESPİT EDİLİRSE…”

Avukat Barış Erbaş şöyle konuştu:

“Cezaların şahsiliği ilkesi gereğince anne ve babanın işlenen cinayetten ötürü cezai bir sorumluluğu gündeme gelmeyecekse de hukuki sorumlulukları gündeme gelebilecek ve tazminata mahkum edilebileceklerdir. Zira söz konusu şahıs gerçekten akıl hastası olarak tespit edilir ise gerekli tedbirleri almadıkları ve tedavi ve koruma amaçlı gerekli özeni göstermedikleri yahut şahsı dikkatle gözetim altında bulundurmadığı gerekçesiyle sorumlu tutulabilirler.”

Başak Cengiz’i katleden samuray kılıçlı katil Can Göktuğ Boz’un babası ünlü isim çıktı!

“VESAYET ALTINA ALINMASI GEREKİRDİ”

Avukat Çağla Gül Bulut ise şunları söyledi:

“Şüphelinin akıl hastası kabul edilerek tedbirlere hükmedildiği varsayımıyla, eğer akıl hastalığı nedeniyle işlerini göremiyor veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokuyorsa kısıtlanması, vesayet altına alınması gerekirdi.

Böylece hukuksal işlem ehliyeti ortadan kalkar ve kısıtlama kararıyla birlikte şahıs ve mal varlıklarının korunması ve yönetilmesi ile temsil edilmesi atanan vasiye geçer. Vasi olarak ailenin atandığını varsayarsak,(velayet altına alındığı) kısıtlı şüpheli ailenin gözetimindedir. Bu durumda aile şüphelinin iyileşmesini, kontrol altında tutulmasını sağlamak, çevresine zarar vermesini engellemek, hem kendisinin hem çevresindekilerin güvenliğini sağlamak, bunun için her türlü önlemi ve tedbiri almak sorumluluğundadır.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir