Bakan Koca’dan Delta varyantı açıklaması! Türkiye’de 36 ilde 750 kişide tespit edildi

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, delta varyantının 36 ilde 750 kişide tespit edildiğini söyledi.

Türkiye’de görülen delta varyantının giderek arttığını vurgulayan Koca, “750’leri buldu, il sayısı da 36’ya çıktı. Delta plus, 3 ilde, 3 tane olarak devam ediyor” dedi.

Koronavirüste bir mutasyon daha! Delta varyantı nedir, belirtileri neler? 7 soruda delta mutasyonu

Toplam vaka sayısı da artışta

Toplam vaka sayılarındaki artışa da dikkat çeken Koca, “Son bir haftaya baktığımızda özellikle düşmesi gereken vakanın düşmediğini, haftasonunun bir önceki haftasonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

Koca, artışların Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman gibi daha çok aşılama oranının düşük olduğu illerde görüldüğünü belirtti.

Dördüncü dalga uyarısı

Salgınla mücadelede aşılamanın önemine vurgu yapan Sağlık Bakanı, dördüncü dalga uyarısı da yaptı.

Bakan Koca, Avrupa’da 4’üncü dalganın konuşulduğunun söylenmesi üzerine, “Şu an böyle bir durum yok. Olmayacağı anlamına gelmez, bunun olmaması için tek şart aşılama. Yoğun aşılamanın yapılabilir olması, toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi ancak 4’üncü dalgayı önleyebilir. Toplumsal bağışıklık yüzde 70 hatta 80 oranında olduğunda biter veya azalır, en azından normal hayata dönülür” dedi.

“Sinovac normal devam ediyor”

Bakan Koca, Sinovac aşısında bir partinin durdurulduğu iddiaları üzerine, “450 flakonla ilgili, flakon ve kutu tarihindeki uyumsuzluk nedeniyle durdurulmuştu, 2 gün o da. Şişeleme döneminde olan bir durum. Bununla ilgili analizlerde güvenlikle ilgili herhangi bir sorun olmadığını, sadece tarihle ilgili olduğunu, onun da 450 flakonla ilgili olduğunu, bunun dışında herhangi bir sorun olmadığını görünce de normal devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Koca, Sputnik V aşısının ne zaman kullanıma gireceğinin sorulması üzerine, “Çok uzun sürmez. Devamının gelmesini de bekliyoruz. Devamı gelecek, bu ay özellikle bekliyoruz bayramdan sonra. Sayı daha net değil” ifadelerini kullandı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir