4 yaşındaki Asiye Ateş’e vahşice saldırdılar! Pitbull beslemek serbest mi? Pitbull beslemenin cezası nedir?

Gaziantep'te, pitbull cinsi 2 köpeğin saldırdığı 4 yaşındaki Asiye Ateş, tedavi altına alındı. Saldırı ile ilgili 3 kişi gözaltına alınırken köpekler koruma altına alındı. Olayın ardından ''Pitbull beslemek yasak mı, nereye şikayet edilir? Pitbull gezdirmenin cezası ne? Hangi köpekleri beslemek yasak?'' soruları gündeme geldi.

featured

Gaziantep’te pitbull cinsi2 köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş, ambulansla Gaziantep Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi devam eden Ateş ilk müdahalesinin ardından özel bir hastaneye sevk edildi.

 

Saldırı ile alakalı biri kadın 3 kişiyi gözaltına alınırken Çevredeki bir sitenin yönetimi tarafından beslendiği belirtilen söz konusu köpekler ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

PİTBULL BESLEMEK YASAK MI?

Köpek saldırıları ile ilgili olaylar vatandaşların aklına ”Pitbull beslemek yasak mı, cezası ne kadar?” sorusunu getirdi. Pitbull beslemek 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren kanunun 14. maddesinin l bendinde; ”Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” hükmüyle yasaklandı.

Daha sonra Bakanlık tarafından oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon oluşturulmuş olup Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesine Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de eklenerek yasaklandı.

PİTBULL BESLEMENİN CEZASI NEDİR?

Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaklanmasının ardından ”Pitbull beslemenin cezası nedir?” soruları gündeme geldi.

Kanunla belirtilen yasağa uymayanlara kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 7.802 TL. idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur. Ancak kanunda beslemek ile ilgili bir madde bulunmasa da ”üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek” cümlesi açıkça beslemenin de yasak olduğuna işaret eder.

PİTBULL BESLEYENLER NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Pitbull beslemek yasak mı sorusunun ardından vatandaşlar besleyenlerin nereye şikayet edileceğini de araştırıyor. Tehlikeli cins köpeği, ona zarar vermeden etkisiz hâle getirmek ve barınağa teslim edilmesini sağlamak için vatandaşlar Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü’ne (DKMP) müracaat edebilir. Ayrıca Emniyet Teşkilatlarının Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri de tehlikeli ırklara müdahale etme yetkisine sahiptir.

Pitbull ve diğer tehlikeli ırkların şikayeti için DKMP’nin her ilde 7 haneli sabit telefon numarası bulunuyor. Bunun yanında 155 Polis İmdat Hattını da arayarak şikayet edebilirsiniz. yetkisi ve erişim imkânı sebebiyle en çok tercih edilen hat olarak karşımıza çıkıyor. Tehlikeli ırklarla ilgili bir şikayet olması durumunda polis memurları bir taraftan çevre güvenliği sağlarken diğer yandan DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü) ekipleri ile ortak çalışıyor.

HANGİ KÖPEKLERİ BESLEMEK YASAK?

Evcil hayvan denildiğinde ilk olarak akla gelen köpektir. Doğru bir eğitimle tehlikeli cinsler dahi eğitilirken çevreye zarar verme ihtimalleri nedeniyle bazı köpek türlerinin beslenmesi yasaktır. İşte beslemesi yasak olan köpekler:

  • Pitbull Terrier
  • Dogo Argentino
  • Amerikan Bulldog
  • Brezilya Mastiff
  • Napoliten Mastiff
  • Japanese Tosa
  • Presa Canario
  • WolfDog
  • Bandog

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir