Alman Bild’in Erdoğan şaşkınlığı: “Bu nasıl olabilir?”

Alman gazetesi Bild, ülke genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çıkan oylar sebebiyle şaşkınlığını gizleyemedi. Bild bu teveccühün nedenini analiz etti. Almanya'daki Türklerin Erdoğan'ı sevdiği belirtilirken, bazı iddialar da ortaya atıldı.

featured

Almanya’da 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine katılım yüzde 48 düzeyinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 65,49 ile birinci olurken, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 32,52’de kaldı.

Alman basınından Bild gazetesi, Erdoğan’a sandıklarda gösterilen yoğun ilginin sebebini bulmaya çalıştı.

ALMANYA’DA TÜRKLERİN ÇOĞU ERDOĞAN’A VERDİ

“Başarısız entegrasyonun işaretleri: Bu yüzden birçok Alman-Türk Erdoğan’a oy veriyor” başlıklı haberde, bu durum mercek altına alındı.

Sandıklardan Erdoğan’a çıkan söz konusu oy oranı için “Bu rakam ortalığı karıştırıyor. Yani Almanya’da yaşayan Türklerin 3’te 2’si Erdoğan’a oy verdi. Bu nasıl olabilir?” denildi.

NEDENİNİ ARAŞTIRDILAR

Birçok Alman-Türk’ün, Alman vatandaşlığına erişimi olmadığı için Erdoğan’a oy verdiği şeklindeki görüşlere işaret edilerek şunlar aktarıldı:

“Ama bu doğru değil. Hollanda’da neredeyse tüm Türkler Hollanda vatandaşlığına sahip, ancak çoğunluk Erdoğan’a oy veriyor.”

Pek çok Alman-Türk’ün kökeninin, Erdoğan’ın yüksek düzeydeki oranını açıklayamadığı, Batı Avrupa’da Erdoğan’a desteğin Anadolu’dan daha fazla olduğunun göze çarptığı kaydedildi.

“ALMAN-TÜRKLER ERDOĞAN’I SEVİYOR”

Bild’in seçim sonuçlarına dair başka bir haberinde ise “Erdoğan’a oy verme davranışı ile Almanya’ya duyulan sevgi” arasında bağlantı kurulmaya çalışıldığı görüldü.

“Alman-Türkler Erdoğan’ı seviyor.”ifadesi kullanılarak, söz konusu kesime suçlamalar yöneltildiği görüldü:

“Almanya’daki Türk kökenli insanların çoğu, güvenlik, refah, hukukun üstünlüğü ve refah devleti gibi kolaylıkları takdir ediyor.

Ama Erdoğan’a oy vererek Alman toplumuna, siyasetine ve kültürüne karşı olduklarını çok bilinçli bir şekilde gösteriyorlar.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir