2023 asgari ücret ne kadar olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Farklı bir hazırlık var’

Peş peşe asgari ücret 2023 açıklamaları geliyor. Bakan Bilgin'in asgari ücret zammı açıklaması sonrası Kazakistan dönüşü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan dikkat çeken asgari ücret mesajı geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücret için bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlık var" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

featured

Yıl sonu yaklaşırken milyonların aklında hep aynı soru var: Asgari ücret ne kadar olacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da asgari ücret üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

BAKAN BİLGİN: ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE ENFLASYONUN TAHRİBATI ORTADAN KALKACAK

Asgari ücret 2023 hakkında değerlendirmelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye tarihinde ilk defa asgari ücrette yüzde 50 artış yaptık ama daha önemlisi bütün ücret türü gelirlerden verginin kaldırılması oldu, sonra aritmetik bir ortalamayla yüzde 80 bir zam yaptık, kümülatif olarak yüzde 95’e takabül ediyor.

‘DÜZENLEME YAPACAĞIZ’

Yeterli mi? Bu enflasyon karşısında yetersiz. Aralıkta yeniden asgari ücret komisyonu toplanacak, bir araya geleceğiz. Bu tahribatı, enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız” dedi.

Bakan Bilgin’den yeni asgari ücret ve EYT açıklaması!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET SORUSUNA DİKKAT ÇEKEN YANIT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Erdoğan, Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak asgari ücret zammı konusunda soruyu yanıtladı.

SORU: Asgari ücret konusunda beklentilerle ilgili farklı rakamlar konuşuluyor. Bu konuyla ilgili siz neler söylersiniz?

‘ASGARİ ÜCRET 2023 İÇİN FARKLI BİR HAZIRLIK VAR’

CEVAP: Şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları başta Vedat hocamız olmak üzere arkadaşlarımız yapıyorlar. İnşallah bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu biliyorum. Ama biz, havada uçuşan değil de yere sağlam basan adımları atacağız ki zihinlere iyi yerleşsin.

TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili gelen bir soruya yanıt veren Erdoğan bu konuda da önemli değerlendirmelerde bulundu.

SORU: 500 bin konut, 250 bin arsa, 50 bin iş yeri kazandıracak olan ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ kampanyasını başlattınız. Esnafa destek paketi açıkladınız. Bu kampanyalar çok büyük ilgi gördü. Önümüzdeki dönemde bu kampanyaları yeni müjdeler izleyecek mi?

CEVAP: Aslında ilk yaptığım açıklamadan sonra bu sürece yönelik yeni açıklama arsa üzerinde oldu. Ne dedik? Arsadaki sayıyı ilk etapta 1 milyon olarak düşünüyoruz. 1 milyon arsa. Bunu da nasıl yapacağız? Kura çekimiyle oradaki dağıtımları yapacağız. Derdimiz altyapısı yapılmış arsalara kendi imkanıyla, bankaların vereceği düşük faiz krediyle gelsin benim vatandaşım evini oraya kendisi yapsın. Bu, Türkiye’de ayrı bir sıçramayı getirecek. Bu, zemin artı 1 veya sadece zemin; bu şekilde 1 milyon arsayı inşallah vatandaşlarımıza ucuz imkanlarla verme anlayışını getiriyor. Bu konuyla ilgili de iki gün önce bakanımla görüştüm. O da ‘biz bütün hazırlıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak yaptık, hazırız, her an bununla ilgili adımı atabiliriz’ dedi. Şu an itibariyle inşallah Bakanlığımızın takibinde bu adımı da atacağız.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI İLE 5.500 TL’YE YÜKSELDİ

Asgari ücret Temmuz zammı sonrası brüt 6.471 TL net olarak ise 5.500 TL’ye yükseldi Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için aralık ayında yeniden toplanacak.

ASGARİ ÜCRET OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında toplanarak uzlaşma usulü ile karar alacak. Asgari ücret için enflasyon rakamları önemli bir belirteç olacak.

Eylül ayı enflasyon rakamlarının belli olması sonrası 3 aylık enflasyon rakamı yüzde 7,05 oldu. Ekim-kasım-aralık ayındaki enflasyon oranlarının belli olması sonrası hem 6 aylık hem de yıllık veri kesinleşmiş olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu rakamlara göre karar verecek.

Enflasyon verisi kıstas alınmadan söylenen hiçbir asgari ücret rakamı gerçeği yansıtmıyor. Yeni asgari ücret enflasyonun üzerinde olacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN SON KARARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERECEK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı boyunca görüşmelerini sürdürecek. Ortaya çıkan rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararını vererek Aralık ayı sonunda, asgari ücret zammını açıklaması bekleniyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir