2022 Gadir Hum Bayramı ne zaman? Gadir Hum Bayramı’nda neler yapılır? İşte gelenekleri…

Zilhicce ayı içerisinde idrak edilen Gadir-i Hum Bayramı, Bektaşi Müslümanları arasında oldukça yaygındır. Gadir Hum Bayramı’nda yapılacak bazı gelenekler bulunur. Hazreti Muhammed’in veda haccına dikkati çeken bayram Türkiye’de de Mersin, Adana ve Hatay gibi kentlerde kutlanıyor. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman, Gadir Hum Bayramı bugün mü, Gadir Hum Bayramı ayın kaçında? İşte, Gadir Hum Bayramı gelenekleri…

featured

Gadir Hum Bayramı gelenekleri Türkiye haricinde dünyada İran, Hindistan, Pakistan, Azerbaycan, Irak, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerde gerçekleştirilecek. 2022 Gadir-i Hum Bayramı tarihi gündemdeki yerini aldı. Hirise yemeği çeşitli bölgelerde pişmeye başlayacak. Bayramı duyan vatandaşlar “Gadir Hum Bayramı nedir, ne demek” sorularına yanıt arıyor. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman kutlanacak, bugün mü? Gadir Hum Bayramı nedir, gelenekleri nelerdir, neler yapılır? İşte yanıtlar…

GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN?

Hicri takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci günü “Gadir Hum Bayramı” olarak kutlanıyor. Gadir Hum Bayramı bu yıl 16 Temmuz akşamı başlayacak ve 17 Temmuz akşamına kadar sürecek.

GADİR HUM BAYRAMI NEDİR?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in Veda Haccı dönüşünde Hazreti Ali’ye taltif verdiği gün olarak düşünülen Gadir Hum Bayramı bu ismi Peygamber Efendimiz’in hac sonrası vaaz verdiği bölgeden alıyor.

GADİR HUM BAYRAMI’NDA NELER YAPILIR? İŞTE GELENEKLERİ…

Kurban Bayramı ile benzerlikler gösteren bayramda kutlayanlar sabahın erken saatlerinde bayramlaşıyor ve kurban kesme işlemini gerçekleştiriyor.

Ardından “Hirise” adı verilen buğday ve etten oluşan yemek hazırlanıyor ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Gadir Hum Bayramı’nda; oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali’yi ziyaret etmek, sığınma duasını okumak, Nubde duasını okumak, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak ve birbirini gören müminlerin belirli cümlelerle selamlaşması gibi ibadetler yapılır.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir