Yunanistan’ın insanlık dışı yaklaşımı BM raporunda! Teker teker anlattılar

Yunanistan'ın göçmen politikasından söz eden Birleşmiş Milletler Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales, Yunanistan'ın sığınmacıları geri itme politikasının resmen bir politikaya dönüştüğüne işaret ederek bir rapor yayımladı.

featured

Yunanistan‘ın sınırdan geri ittiği göçmenler son zamanda uluslararası alanda da dünyanın dikkatini çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales, Meriç Nehri ve Ege Denizi’ni geçmeye çalışan sığınmacıları zorla geri itmeye çalışan Yunanistan’dan bahsetti.

Brüksel merkezli Avrupa Sığınmacılar ve Sürgünler Konseyinin (ECRE) sitesinde yayımlanan “Geri İtme Uygulamaları” raporunda, Morales, mülteci ve göçmenleri geri itmenin, Avrupa ülkelerinde fiili devlet politikası haline geldiğini ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini belirtti. Morales, bu tür uygulamaların üzerini örtmeye yönelik teşebbüsler karşısında uluslararası camiayı uyardı.

Raporda, Avrupa ülkelerinden Yunanistan, Estonya, Finlandiya, İngiltere ve Fransa’nın, deniz yoluyla ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri geri yollamaya yönelik uygulamaları ele alınırken, Avrupa’nın dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Dominik Cumhuriyeti’nin geri itmeleri incelendi.

Yunanistan’ın ‘de facto’ siyasetini benimsediğini belirten Morales geri itma vakalarını yayınladığı raporun detayları şöyle:

2020-2021 yılları arasında sığınmacıların geri itilerek zorla Türkiye’ye gönderildiğine dair 540 vaka var. Bu olaylara konu toplam 17 bin sığınmacı var. Nisan-Kasım 2021 tarihleri arasında Meriç’te 140 bin sığınmacının Yunanistan’a girişi engellendi.

Aynı dönemde Ege’de aralarında çocukların da bulunduğu 7 bin sığınmacının Türkiye’ye geri itildiğine dair 147 ihbarın bulunduğu aktarıldı.

Yunanistan’da 4 Eylül 2017’de çıkarılan bir yasayla sivillerin ya da insan hakları örgütlerinin sığınmacılar için denizde arama-kurtarma çalışması yapmasının yasaklandığına dikkat çekildi.

Raporda, “Sivil toplum örgütleri sadece Yunan sahil güvenlik makamlarının izni ve talimatları doğrultusunda hareket edebiliyor. Sığınmacıları kurtarmak için girişimde bulunan siviller, ciddi para ve hapis cezaları ile karşı karşıya kalabiliyor” denildi.

Morales, bu tür uygulamaların üzerini örtmeye yönelik teşebbüsler karşısında uluslararası camiayı uyardı.

Raporda, Avrupa ülkelerinden Yunanistan, Estonya, Finlandiya, İngiltere ve Fransa’nın, deniz yoluyla ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri geri yollamaya yönelik uygulamaları ele alınırken, Avrupa’nın dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Dominik Cumhuriyeti’nin geri itmeleri incelendi.

Yunanistan’ın uygulamalarına geniş yer verilen raporda, Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye’den ülkeye sığınma başvurusu yapanların Haziran 2021’den bu yana “üçüncü güvenli ülke” kapsamında Türkiye’ye yönlendirildiği, şimdiye kadar 6 bin 400’ün üzerinde başvuru talebinin olumsuz karşılandığı aktarıldı.

Raporda, Yunan hükümetinin geçen yıl çıkardığı yasanın ardından Yunan kıyılarında mahsur kalan göçmenleri kurtarmaya yönelik gönüllü kuruluşların faaliyetlerinin sınırlandırılması veya şartlara bağlanmasından bahsedildi.

GKRY’nin Lübnan hükümetiyle Mart 2020’de imzaladığı “göçmenleri geri döndürme” anlaşması da raporda yer alırken, GKRY’ye teknelerle geçmeye çalışan çok sayıda göçmenin geri yollanırken zorla ailelerinden ayrıldığı kaydedildi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir