Yeşilçam’ın Hafize Ana’sı ölümünün 33’üncü yılında anılıyor… Adile Naşit kimdir?

featured

Hababam Sınıfı’nın elinde okul zili koridorlarda koşturan ‘Hafize Ana’sı, Gülen Gözler’de Münir Özkul’un tonton eşi ‘Nezaket Hanım’ı, Neşeli Günler’in turşucu annesi, inatçı ‘Saadet Hanım’ı, Uykudan Önce isimli televizyon programının ‘Masalcı Teyze’si Adile Naşit… Türk sinemasının unutulmaz kadını Adile Naşit’in bugün 33. ölüm yıl dönümü . İşte Adile Naşit’in hayatı ve bilinmeyenleri…

1930 doğumlu olan Adile Naşit tiyatrocu aileden geliyordu. Babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Ermeni kökenli tiyatro oyuncusu Amelya Hanım.

Adile Naşit 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu’na girdi. Halide Pişkin’in grubunda ‘Her Şeyden Biraz’ oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Adile Naşit sonradan Muammer Karaca’nın tiyatrosuna girdi.

1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı.

Adile Naşit, 1950’de de  kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan Ziya Keskiner ile evlendi. 1952 yılında çiftin bir çocukları dünyaya geldi. Sağ yanağında beni olan, güzel gözlü çocuğun adını Ahmet koydular ancak kalbindeki delik nedeniyle 16 yaşındayken hayata veda etti.

Naşit, 1954’te Muammer Karaca Tiyatrosu’na girerek, burada 6 sene kadar görev yaptı. Sanatçının eşi ve kardeşiyle 1961’de kurduğu Naşit Tiyatrosu, bir süre sonra dağıldı. Usta oyuncu, 1963-1975 arasında Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü tiyatrosu’nda yer aldı.

1970’li yıllara kadar tiyatroya daha çok ağırlık veren Naşit, Yeşilçam’ın en çok ağlatan filmlerinden biri olan 1975 yapımı Bizim Aile’de oynadı. Adile Naşit, 1976’da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Eşi Ziya Keskiner’in 1982’deki ölümünün ardından Naşit, 16 Eylül 1983’te Cemal İnce ile evlendi.

Sanatçı, oğlu Ahmet’in vefatının ardından çocuklara yönelerek, 1980’de TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün’ün yapımcısı olduğu Uykudan Önce adlı çocuk programını sunarak, masalcı teyze diye anılmaya başladı.

Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet filmlerinde rol alan sanatçının, Münir Özkul ve Kemal Sunal ile oynadıkları filmler halen Türk televizyonlarının en çok izlenen yapılmarı arasında yer alıyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir