Ve Polonya son noktayı koydu! Füze krizi çözüldü

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, (NATO) olağanüstü olarak toplandı. Kritik zirve sonra erdi. Rusya Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Biden ve Polonya'dan füze ile ilgili peş peşe flaş açıklamalar geldi.

featured

Ukrayna’daki savaş son sürat devam ederken dünyanın gözü kulağı Polonya‘dan gelecek haberlerde.

Dün Polonya’ya Rus yapımı füze düştüğü iddiası bir numaralı gündem olmaya devam ederken NATO olağanüstü olarak toplandı.

Kritik toplantı TSİ 12.00’da başlayan toplantı sona erdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Polonya’nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyün vuran ve 2 kişinin ölümüne neden olan füze saldırısı ile ilgili iddiaların bilinçli provokasyon olduğunu belirtti.

Dün gerçekleştirilen yüksek hassasiyetli vuruşların sadece Ukrayna bölgesini kapsadığını belirten Rusya, Polonya’da bulunan füze enkazının görüntülerinin Ukrayna’nın S-300 hava savunma sistemine işaret ettiğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Peskov da S-300’e işaret etti. Peskov, ABD’nin tepkisinin ‘ölçülü’ olduğunu belirtti.

BIDEN NATO’YU BİLGİLENDİRDİ

ABD Başkanı Joe Biden NATO müttefiklerini Polonya’ya düşen füzenin Ukrayna’nın hava savunma sistemi S-300’e ait olduğu konusunda bilgilendirdi.

POLONYA’DAN YENİ AÇIKLAMA

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, olayın bir kazaya işaret ettiğini, bir kasıt olduğuna dair kanıt bulunmadığını açıkladı. Duda, ‘Füze büyük olasılıkla bir S-300’dü’ dedi.

Polonya Başbakanı Morawiecki ise ‘Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü’ dedi.

Morawiecki, 4. maddenin devreye girmesine gerek kalmayabileceğinin altını çizdi.

NATO’NUN 4. MADDESİ NE DİYOR?

NATO’nun 5. maddesine göre, bir müttefike yapılan saldırı, tüm müttefiklere yapılmış sayılıyor.

5. maddenin devreye girmesi için önce 4. maddenin aktive edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz saatlerde Polonya acil NATO toplantısı talep etti.

NATO’nun bu çerçevede toplanan kanıtları incelemesi ve bir soruşturma yürütmesi bekleniyor.

MASADA HANGİ SEÇENEKLER VAR?

Ancak 4. maddenin aktive edilmesi NATO’nun çatışmaya gireceği anlamına gelmiyor. Bu 5. maddenin aktive edilmesi öncesi istişarelerin yapılması anlamına geliyor.

NATO, RUSYA’YA SAVAŞ AÇABİLİR Mİ?

Başka bir deyişle bu aşamada bunun kasıtlı bir saldırı olup olmadığı araştırılacak. NATO’nun eski politika planlama direktörü Fabrice Pothier’a göre sonuç ne olursa olsun masadaki en olası seçenek Rusya’ya bir saldırıdan ziyade ittifakın Polonya’nın hava savunma sistemlerine destek göndermesi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir