Uygur Türkleri, Doğu Türkistan’daki zulüm kamplarının kapatılması için çağrıda bulunuyor: #ŞakaDeğilSoykırım

featured

Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmüne ilişkin olarak ülkemize de seslenen Doğu Türkistanlılar, “Türkiye bu zulmün bitirilmesi için öncü olmalıdır” ifadelerini kullanıyor.

Doğu Türkistan halkına yönelik Çin zulmü sistematik olarak sürüyor. Bu kapsamda seslerini duyurmak isteyen Doğu Türkistanlılar özellikle Türkiye’nin yardımlarını bekliyor.

Bir süredir İstanbul ve Ankara’da bulunan Çin temsilcilikleri önünde oturma eylemi düzenleyen Doğu Türkistanlılar, Çin polisi ya da askerlerinin gözaltına aldığı yakınlarından bir haber almak istiyor. Bu kapsamda kendilerine Türkiye’nin sahip çıktığını dile getiren mağdur yakınları 1 Nisan tarihini de ‘1 Nisan şakası değil, soykırım!’ sloganıyla yurdun çeşitli noktalarında ‘Doğu Türkistan Platformu’ olarak etkinlikler düzenliyor.

Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği zulümlerin önüne geçilebilmesi amacıyla Uygurlar tarafından yeni bir çalışma başlatıldı.  ‘Şaka Günü’ olarak ifade edilen 1 Nisan tarihinde çeşitli faaliyetlerde bulunma kararı alan Uygurlar, ‘Şaka Değil Soykırım’ başlığı altında seslerini dünyaya duyurmaya çalışıyor. Konuya dair Doğu Türkistan Platformu tarafından bir çağrı mektubu yayınlanırken, “İnsan haklarına saygılı ve duyarlı paydaşlarımızı, hem sosyal medya üzerinden, hem de eylemlerimizde aynı duyarlılıkla etkinliklerimize katılmaya, bireysel olarak bile olsa bugüne has bir çalışma yapmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Doğu Türkistanlıların çağrıları

“Doğu Türkistan’daki toplama kampları kayıtsız şartsız bir an evvel kapatılmalı, bölgede uygulanan tüm hak ihlallerine derhal son verilmelidir. BM, Çin’in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhâl durduracak sahici adımlar atmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı ya İslam ülkelerini bu zulme karşı mobilize etmeli ya da kendini lağvetmelidir. Zira İİT’nin mevcut tutumu Çin’i daha da cesaretlendirmektedir. Türkiye bu zulmün bitirilmesi için öncü olmalıdır. Çin bu zulmü sonlandırıncaya kadar tüm dünya halkları Çin mallarını boykot etmelidir.”

“Türkiye zulmün bitirilmesi için öncü olmalı”

Doğu Türkistan Platformu tarafından ‘Şaka Değil Soykırım’ başlığıyla yayınlanan açıklamada önemli ifadeler kullanıldı. 3 ila 8 milyon Doğu Türkistanlının toplama kamplarında soykırıma maruz bırakıldığı ifade edilen açıklamada, “Bu insanlarla aynı gökyüzünün paylaşmak ve onların acı ve ıstıraplarına, yürek yangınlarına, kalp kırıklıklarına uzaktan da olsa şahitlik etmek, bizleri yaşadığımız çağın adaletten uzak düzeninde insanlığımızdan utandırıyor. Dünyanın insanlık adına Doğu Türkistan için söyleyecek bir sözü olmalı!” denildi. Öte yandan söz konusu açıklamada Doğu Türkistanlıların maruz kaldığı zulmün durdurulması noktasında birtakım çağrılarda bulunuldu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir