Üniversite öğrencilerinin memnuniyet araştırmasında, ilk 10’da yer alan şehirlerin hepsi CHP’li

featured

Üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan ve bağımsız bir kuruluş olan Üniversite Araştırmaları Programı; Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması ve Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması adı altında yıllık çalışmalar yayınlıyor. Çalışmalar 125’i devlet, 67’si vakıf olmak üzere 192 üniversiteden 39.386 öğrenciyle yapılan anketlerden edinilen verilere dayanıyor.

Üniversite Memnuniyeti

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nın 2020 raporu; öğrenim deneyiminin tatminkârlığı, yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu, akademik destek ve ilgi, kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet, öğrenme imkânı ve kaynaklarının zenginliği, kişisel gelişim ve kariyer desteği şeklinde altı kriter üzerinden değerlendiriliyor. Genel memnuniyet puanı en fazla 600 olacak şekilde hesaplanırken, memnuniyet düzeyi ise A+, A, B, C, D ve FF şeklinde ölçülüyor.

Rapora göre ilk 10 sırada yer alan üniversitelerin 7’si vakıf, 3’ü ise devlet üniversitesi. Sıralamada bulunan 192 üniversiteden 66’sı FF seviyesinde yer alırken sadece 11’inin A+ seviyesinde olduğu görülüyor.

Öğrenci Dostu Şehirler

Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması 2020 Raporu öğrencilerin memnuniyetini “ulaşım imkânları, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve sağlık sorunlarının çözümü” gibi alanlarda yapılan değerlendirmeye göre hazırlanıyor. Memnuniyet düzeyi A+, A, B, C, D ve FF şeklinde ölçülürken; C, D ve FF düzeyinde değerlendirilen üniversite şehirleri memnuniyetsizlik hissedilen şehirler olarak kaydediliyor.

Çalışmaya göre üniversite öğrencileri 27 şehirde memnuniyet hissi yaşarken, 55 şehirde ise memnuniyetsizlik yaşamakta. Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Sıralamasının başını Eskişehir, Ankara ve Antalya çekiyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir